Αρνίσια σουβλάκια
Όταν ζούσα μικρή στην Αθήνα, τα σουβλάκια ήταν το κατεξοχήν φαγητό "του δρόμου". Ήταν μια πραγματική απόλαυση για μας να πηγαίνουμε στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς, τα γλυκά απογεύματα, για ν' αγοράσουμε σουβλάκια. Στεκόμαστε έξω απ' το μαγαζί για να τα φάμε, ενώ η μυρωδιά του ψητού αρνιού μας έσπαγε τη μύτη. Τα καλύτερα σουβλάκια φτιάχνονται με αρνίσιο κρέας, που, δυστυχώς, έχει αντικατασταθεί τώρα απ' το χοιρινό, που είναι πολύ πιο φτηνό. Έτσι, τα σουβλάκια δεν είναι πια τόσο νόστιμα, καθώς τίποτα δεν μπορεί ν' αντικαταστήσει τη νοστιμιά του ψημένου στα κάρβουνα αρνίσιου κρέατος. Τα σουβλάκια συνοδεύονται τέλεια με τζατζίκι, ντοματοσαλάτα και ψωμί ψημένο στα κάρβουνα.
Συστατικά:
1 μικρός ώμος αρνιού, χωρίς κόκαλο και λίπος
2-3 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
2 κόκκινες ή πράσινες πιπεριές κομμένες στα τέσσερα και καθαρισμένες απ τους σπόρους
75 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ο χυμός ενός λεμονιού
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι ή μερικά κλωνάρια από φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
Ζητήστε απ' τον κρεοπώλη σας να σας καθαρίσει το κρέας απ' τα κόκαλα και να το κόψει σε κύβους 4 εκατοστών. Χρειάζεται λίγο λίπος στα σουβλάκια, για να μην ξεραθεί το κρέας στο ψήσιμο. Χωρίστε τα κομμάτια του κρεμμυδιού σε φέτες και κόψτε τις πιπεριές στη μέση. Ρίξτε το λάδι, το χυμό του λεμονιού, το σκόρδο και τα μυρωδικά σ' ένα μεγάλο μπολ. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και χτυπήστε καλά μ' ένα πιρούνι, για να δέσει η σος. Προσθέστε τους κύβους του κρέατος.
Σκεπάστε το μπολ καλά, βάλτε το στο ψυγείο κι αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για 4-8 ώρες, ανακατεύοντας τακτικά. Βγάλτε το κρέας απ' τη μαρινάρα και περάστε το στα μεταλλικά σουβλάκια, βάζοντας ενδιάμεσα στους κύβους του κρέατος ένα κομμάτι πιπεριάς κι ένα κομμάτι κρεμμύδι. Βάλτε τα στη σχάρα και αλείψτε τα με τη μαρινάρα. Ανάψτε το γκριλ ή ετοιμάστε τα κάρβουνα.
Ψήστε τα σουβλάκια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ή βάλτε τα κοντά στα αναμμένα κάρβουνα για 10 λεπτά, μέχρι να καψαλιστούν. Αν τα ψήσετε στο γκριλ του φούρνου, μην τα βάζετε πολύ κοντά στη φωτιά. Γυρίστε τα σουβλάκια, αλείψτε τα πάλι με τη μαρινάρα ή με λίγο λάδι και συνεχίστε το ψήσιμο για 10-15 λεπτά. Πρέπει να σερβιριστούν αμέσως.
Ο χρόνος ψησίματος
Αν ψήσετε τα σουβλάκια στα κάρβουνα, ίσως χρειαστούν περισσότερο χρόνο, ανάλογα με την ένταση της φωτιάς. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κομμάτια κρέατος κι από άλλα μέρη του ζώου. Αν θέλετε, αντί για ώμο αρνιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4-5 φιλέτα λαιμού.