Κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας - Hiyunkiar-beyiendi
Η κλασσική Τούρκικη συνταγή με κρέας κοκκινιστό και πουρέ μελιτζάνας που λιώνει στο στόμα.
Συστατικά:
1 1/2 κιλό μπούτι αρνιού, κομμένο σε μικρούς κύβους
3 μελιτζάνες περίπου 1 1/2 κιλό
3 ντομάτες, αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες
1 κουταλιά σούπας γλυκιά πάπρικα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας ρίγανη
Για την κρέμα μελιτζάνας
1 ποτήρι γάλα
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
2 κουταλιές σούπας γεμάτες αλεύρι
100 γρ. κασέρι τριμμένο
μοσχοκάρυδο
3 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες:
Pοδίζουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο.
Προσθέτουμε το κρέας ανακατεύντας καλά, για να ροδίσουν όλα τα κομμάτια. Σβήνουμε με τον πολτό της ντομάτας.
Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό, πιπέρι και ζάχαρη και ψήνουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να μείνει λίγη σάλτσα.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκαζάκι. Σε μία κατσαρόλα ροδίζουμε το αλεύρι με το βούτυρο.
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια, προσέχοντας να μη σβολιάσει. Όταν πήξει η κρέμα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τρίμμα από μοσχοκάρυδο.