Μουσακά με πράσα και χυλοπίτες
Ελαφρύ καλοκαιρινό και υγειινό με ενδιαφέροντα συνδιασμό υλικών της Μεσογείου.
Συστατικά:
1 κιλό πράσα
300 γρ. χυλοπίτες
2 γιαούρτια στραγγισμένα
1/2 κιλό κιμά
4-5 ντομάτες φρέσκες
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας βούτυρο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι
4 σκελίδες σκόρδο
3 αυγά
λίγο δυόσμο
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες:
Μισοβράζετε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό, στρώνετε τις μισές σε μέτριο λαδωμένο ταψί και τις πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.
Πλένετε καλά και ψιλοκόβετε τα πράσα. Βάζετε στην κατσαρόλα 1/2 φλιτζάνι λάδι και τσιγαρίζετε τα πράσα.
Ρίχνετε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και αφήνετε να βράσουν. Στη συνέχεια στρώνετε τα πράσα πάνω από τις χυλοπίτες.
Λιώνετε τα σκόρδα και τα ανακατεύετε με το γιαούρτι, προσθέτοντας και λίγο κόκκινο πιπέρι. Με το μείγμα αυτό κάνετε τρίτη στρώση στο ταψί μας.
Στην κατσαρόλα καίτε το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι λάδι και τσιγαρίζετε τον κιμά. Προσθέτετε τις ντομάτες περασμένες από το τρυπητό, αλάτι, πιπέρι, λίγο δυόσμο και τα βράζετε καλά.
Αφήνετε λίγο να κρυώσει και τον στρώνετε πάνω από το γιαούρτι.
Σκεπάζετε τον μουσακά με τις υπόλοιπες χυλοπίτες, περιχύνετε με τα αυγά χτυπημένα και το βούτυρο καλά καμμένο και στο τέλος πασπαλίζετε την επιφάνεια με το τριμμένο κεφαλοτύρι.
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 50 λεπτά. Αφήνετε λίγο να κρυώσει και σερβίρετε.