Αγκινάρες γεμιστές με καπνιστό σολομό & αμύγδαλα
Συστατικά:
10 αγκινάρες
2 κουταλιές σούπας λάδι
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 φέτες καπνιστό σολομό κομματάκια
2 κουταλιές σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι
2 κουταλάκια γλυκού χορσράντις
1 κουταλάκι γλυκού εστραγκόν
4 κουταλιές σούπας αμύγδαλο τριμμένο
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές σούπας μαγιονέζα
2 κουταλιές σούπας τυρί κρέμα
2 κουταλιές σούπας γιαούρτι
1 κουταλάκι γλυκού λεμόνι
αλάτι & πιπέρι
παρμεζάνα
Οδηγίες:
Καθαρίζετε τις αγκινάρες, τις βράζετε σε νερό με λεμόνι για 10 λεπτά και τις στραγγίζετε.
Στο λάδι και στο βούτυρο σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, το σολομό και τον άνηθο. Ρίχνετε λίγο λεμόνι, το χορσράντις, το εστραγκόν και τα αμύγδαλα. Στο τέλος προσθέτετε την κρέμα γάλακτος.
Γεμίζετε με το μίγμα τις αγκινάρες. Χτυπάτε τη μαγιονέζα, το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, το λεμόνι και λίγο αλάτι και βάζετε μια κουταλιά από την κρέμα σε κάθε αγκινάρα. Πασπαλίζετε με παρμεζάνα και ψιλοκομμένο άνηθο. Βάζετε τις αγκινάρες σε βουτυρωμένο ταψάκι και τις ψήνετε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
Το κρασί που προτείνουμε
Οι αγκινάρες θεωρούνται από τα δύσκολα λαχανικά στο συνδυασμό με το κρασί. Στο πιάτο μας η συμμετοχή του καπνιστού σολομού μαζί με τα υπόλοιπα υλικά δημιουργούν ένα νέο σύνολο με ξινούτσικη γεύση και αρκετά χαρακτηριστικό άρωμα από το καπνιστό ψάρι. Θα προτείνουμε ένα λευκό ξηρό κρασί, παλαιωμένο σε βαρέλι, ώστε να έχει αποκτήσει νότες ψημένου ψωμιού και με ελαφρά τονισμένη οξύτητα.
Δοκιμάστε το "Trebbiano" του Ν. Λαζαρίδη από τους Μακεδονικούς αμπελότοπους.