Γεμιστά αμπελόφυλλα (Warah enab)
Είναι απίστευτο πόσες διαφορετικές ονομασίες και παραλλαγές της συνταγής αυτής θα συναντήσουμε εάν ταξιδέψουμε στη Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση όμως ένα είναι σίγουρο.Η απλότητα και ταυτόχρονα η πανδαιμονία γευστικών συνδιασμών θα μας μείνουν αξέχαστοι!
Συστατικά:
1 φλιτζάνι άψητο αποφλοιωμένο μπασμάτι ή παραδοσιακό άσπρο ρύζι(παραδοσιακά φτιάχνεται με άσπρο)
2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο
1/4 φλιτζανιού κομμένος μαϊντανός
1 κουτ. σούπας φυτικό λάδι
χυμός ενός λεμονιού
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι
1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι
Ένα βάζο 500 γρ. αμπελόφυλλα
1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
2 φλιτζάνια νερό
Καρότα κομμένα σε στρογγυλές φέτες, κατεψυγμένα ή φρέσκα
(αρκετά ώστε να καλύψουν τον πάτο μιας κατσαρόλας 2,8 λίτρων,
περίπου 15 φέτες καρότων, ανάλογα με το μέγεθος τους)
Οδηγίες:
1. Αναμγνύουμε σε ένα μπολ όλα τα συστατικά, εκτός από τα αμπελόφυλλα, τη σάλτσα ντομάτας, το νερό και τα καρότα.
2. Βγάζουμε τα αμπελόφυλλα από το βάζο, τα ξεδιπλώνουμε και τα ξεπλένουμε με νερό.
3. Τοποθετούμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα σε ένα ίσιο πιάτο, με την σκληρή πλευρά προς τα πάνω.
4. Σιγουρευόμαστε ότι η μυτερή πλευρά των φύλλων δεν είναι προς το μέρος μας και ότι αντίθετα, οι πιο ίσιες πλευρές και το κοτσάνι κοιτούν προς το μέρος μας.
5. Βάζουμε μια κουταλιά από το μίγμα στο κάτω μέρος του φύλλου, κοντά στο κοτσάνι και το απλώνουμε κατά μήκος χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα μας.
6. Πρώτα τυλίγουμε προς τα πάνω τις επίπεδες γωνίες κοντά στο κοτσάνι και τις βάζουμε ελαφρώς από κάτω από την γέμιση.
7. Στη συνέχεια, πιέζοντας για να παραμείνει το φύλλο τυλιγμένο σφιχτά, τυλίγουμε προς τα μέσα κάθε πλευρά του φύλλου που κοιτάει προς τα έξω.
8. Τώρα το τυλίγουμε όλο προς τα πάνω μέχρι τέλους, ασκώντας όμως πίεση για να μείνει το φύλλο σφιχτό.
9. Βράζουμε τις φέτες από καρότα σε νερό μέχρι να μαλακώσουν.
10. Καλύπτουμε τον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας με αυτά τα καρότα.
11. Αρχίζουμε να τοποθετούμε σε στρώσεις τα γεμιστά φύλλα πάνω από τα καρότα και σιγουρευόμαστε ότι είναι κοντά το ένα στο άλλο γιατί αλλιώς μπορεί να διαλυθούν κατά το μαγείρεμα. Κάθε στρώση φύλλων πρέπει να έχει διαφορετική κατεύθυνση μέσα στην κατσαρόλα.
12. Περιχύνουμε την σάλτσα ντομάτας και το νερό πάνω από τα φύλλα και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση.
13. Μειώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια, και τοποθετούμε ένα ίσιο πιάτο (γυάλινο ή κεραμικό) ανάποδα πάνω στις στρώσεις φύλλων και πιέζουμε το προς τα κάτω όσο μπορούμε.
14. Αφήνουμε το πιάτο σε αυτή τη θέση καθώς μαγειρεύονται. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και με το καπάκι της και αφήνουμε να ψηθούν για 40-45 λεπτά.
15. Ελέγχουμε ένα φύλλο για να δούμε αν έχει ψηθεί πλήρως το ρύζι.
Σερβίρεται ζεστό.