Για σωστό τηγάνισμα
Συστατικά:
Οδηγίες:
Υγιεινό και εύγευστο
Το ελαιόλαδο είναι πολύ υγιεινό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα φαγητά και συνιστάται από όλους τους διαιτολόγους. Δεν παχαίνει περισσότερο από τα άλλα λάδια γιατί έχει τον ίδιο ακριβώς αριθμό θερμίδων (9 cal/gr.). για ακόμη πιο υγιεινό φαγητό μπορεί να προστεθεί στο τέλος του μαγειρέματος. Όταν χρησιμοποιείται ωμό, αποκαλύπτει όλη του τη νοστιμιά. Δίνει άλλη γεύση στις άλλες σαλάτες και τα λαχανικά και βοηθά στην προετοιμασία σαλτσών τύπου βινεγκρέτ. Ακόμα είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για τα ωμά κρέατα όπως το καρπάτσο. Λειτουργεί σαν εξαιρετικός αγωγός της θερμότητας και μπορεί να εκτεθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές του τηγανίσματος, χωρίς να υποστεί αλλοιώσεις και χωρίς να προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται εκτός από το μαγείρεμα και σαν συντηρητής τροφίμων (π.χ τυριών, λαχανικών, ψαρικών).
Για σωστό τηγάνισμα
Για ένα σωστό και υγιεινό τηγάνισμα πρέπει να ακολουθήσουμε τις εξής οδηγίες:
- Τα τρόφιμα πρέπει να μπαίνουν στο ελαιόλαδο μόνο όταν αυτό έχει φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία
- Τα τρόφιμα πρέπει να τηγανίζονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, διαφορετικά μειώνουν τη θερμοκρασία του λαδιού
- Η θερμοκρασία τηγανίσματος πρέπει να διατηρείται σταθερή (μέχρι 210 C)
- Καλό είναι το λάδι να μην χρησιμοποιείται περισσότερο από 6-8 φορές κατά το τηγάνισμα
- Τα τηγάνια πρέπει να είναι πάντα αρίστης ποιότητας (βαθιά, βαριά, αντικολλητικά)
- Επειδή η γεύση του ελαιολάδου χάνεται κατά το τηγάνισμα, καλό είναι να χρησιμοποιείται ένα απλό παρθένο ελαιόλαδο
- Στο τέλος του τηγανίσματος, οι τροφές πρέπει να στραγγιστούν (τρυπητή κουτάλα, απορροφητικό χαρτί) πριν σερβιριστούν
- Το λάδι όπου έχουν τηγανιστεί τροφές παναρισμένες σε αλεύρι, αυγό, φρυγανιά ή έχουν γέμιση, μπορεί να καθαριστεί ρίχνοντας μια μικρή φέτα ψωμιού ή μια λεπτή φέτα λεμονιού ή ένα κομμάτι ωμής πατάτας
¶ρθρα παρμένα από το Εγχειρίδιο του Ελαιόλαδου - 7ο πρόγραμμα προώθησης για την κατανάλωση του Ελαιόλαδου. Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.