BACK

Ψαρόσουπα με ρουίγ

Μια πεντανόστιμη σούπα από την Μασσαλία που γίνεται ακόμα πιο λαχταριστή με ολόφρεσκα ψάρια από τον ψαρομανάβη της γειτονιάς σας!

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.7 (3 votes)

Συστατικά:

3 καπόνια ή μπαρμπούνια, καθαρισμένα από τα λέπια και τα σπάραχνα
12 μεγάλες γαρίδες
675 γρ. λευκόσαρκα ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος ή η πεσκανδρίτσα
225 γρ. φρέσκα μύδια
1 κρεμμύδι, κομμένο σε τέσσερα κομμάτια
5 ml (1 κουταλάκι) κλωστούλες σαφράν
75 ml (5 κουταλιές) ελαιόλαδο
1 φινόκιο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
3 λωρίδες φλούδα πορτοκαλιού
4 κλαράκια θυμάρι
675 γρ. ντομάτες ή 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
30 ml (2 κουταλιές της σούπας) πελτέ από λιαστές ντομάτες
3 φύλλα δάφνης
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη ρουίγ
1 κόκκινη πιπεριά, ξεσποριασμένη και χοντροκομμένη
1 κόκκινη καυτερή πιπεριά, ξεσποριασμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο
75 ml (5 κουταλιές) ελαιόλαδο
15 γρ. (1/4 φλιτζανιού) ψίχουλα άσπρου ψωμιού

Οδηγίες:

Για τη ρουίγ, λιώνετε σε μπλέντερ την πιπεριά, την καυτερή πιπεριά, το σκόρδο, το λάδι και τα ψίχουλα του ψωμιού μέχρι να γίνουν αλοιφή. Τη μεταφέρετε σε πιάτο σερβιρίσματος και τη βάζετε στο ψυγείο.

Κόβετε τα καπόνια ή τα μπαρμπούνια σε φιλέτα αφαιρώντας τη σάρκα από τη ραχοκοκαλιά. Κρατάτε τα κεφάλια και τα κόκαλα. Κόβετε τα φιλέτα σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζετε τις μισές από τις γαρίδες και κρατάτε τα κεφάλια και το κέλυφός τους για να ετοιμάσετε το ζωμό. Βγάζετε την πέτσα και τα κόκαλα από τα λευκόσαρκα ψάρια και τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Τρίβετε με βούρτσα τα όστρακα των μυδιών και πετάτε τα χαλασμένα και όσα δεν άνοιξαν όταν τα χτυπήσατε με την ανάποδη ενός μαχαιριού.

Βάζετε τα κεφάλια, τα κόκαλα από τα ψάρια και το κέλυφος από τις γαρίδες σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και 5 κούπες νερό και σιγοβράζετε για 30 λεπτά. Τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν και τα σουρώνετε.

Διαλύετε το σαφράν σε 1 κουταλιά βραστό νερό. Ζεσταίνετε 2 κουταλιές από το λάδι σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι. Προσθέτετε τα κομμάτια των ψαριών και τα σωτάρετε σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό. Τα βγάζετε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα.

Σωτάρετε με το υπόλοιπο λάδι το φινόκιο, το σκόρδο, τη φλούδα πορτοκαλιού και το θυμάρι. Συμπληρώνετε το ζωμό με νερό ώστε να γίνει 5 κούπες.

Αν χρησιμοποιείτε φρέσκες ντομάτες, τις βυθίζετε σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα και κατόπιν σε κρύο. Τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε. Προσθέτετε στο τηγάνι με το σαφράν το ζωμό, τις ντομάτες, τον πελτέ και τη δάφνη. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 20 λεπτά.

Προσθέτετε τα κομμάτια ψαριών, τις γαρίδες και τα μύδια και ανακατεύετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 3 με 4 λεπτά. Πετάτε όσα μύδια δεν άνοιξαν.

Σερβίρετε τη σούπα ζεστή με τη ρουίγ.

Tips

Μπορεί να σερβιριστεί και χωρίς την ρουίγ, σε περίπτωση που δεν τρώτε τις καυτερές γεύσεις. Ή ακόμα καλύτερα την σερβίρετε δίπλα σαν επιλογή!
Προέλευση:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: