Αυθεντική Αλευρόπιτα Ηπείρου κικιτσόπιτα ζυμαρόπιτα
Η αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα ή κικιτσόπιτα ή κασιόπιτα είναι η πιο απλή πίτα της Ηπείρου με τα πολλά ονόματα και τις διαφορετικές παραλλαγές από χωριό σε χωριό.
Συστατικά:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
Νερό όσο πάρει περίπου 1 ποτήρι
100 γρ. βούτυρο γάλακτος περίπου
300 γρ. φέτα
Οδηγίες:
Ζυμαρόπιτα, Αλευρόπιτα, Κασιόπιτα, Κικιτσόπιτα μία πίτα με πολλά ονόματα σύμφωνα με την περιοχή ή το χωριό.
Στο Μονοδένδρι η κα Κικίτσα έδωσε το όνομά της στην πίτα από την εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη.
Το Ζαγόρι φαίνεται ότι είναι η πατρίδα της αλευρόπιτας η οποία από χωριό σε χωριό αλλάζει ονομασία και τρόπους παρασκευής.
Αλλού βάζουν γιαούρτι, αλλού γάλα, εδώ βούτυρο, και απέναντι ελαιόλαδο, ο Γιώργος βάζει κρεμμύδια και η γιαγιά του ντοματίνια.
Η αρχική συνταγή όμως παραμένει αναλλοίωτη και είναι βασικά ένας ημίρρευστος χυλός από αλεύρι με αυγά και κομμάτια φέτα που ψήνεται σε ένα στρογγυλό μπακιρένιο ταψί στον φούρνο.
Το αποτέλεσμα μία πίτα λεπτή τραγανή γευστική και βασικά χορταστική.
Έκανα πολλές προσπάθειες για να την πετύχω ...
Φαινομενικά φαίνεται απλή και εύκολη αλλά θέλει μαεστρία και καλό φούρνο για να πετύχει.
Το ιδανικό είναι ξυλόφουρνος και στρογγυλό ταψί μπακιρένιο.
Εκεί η γεύση θα απογειωθεί!
Το βασικότερο απ' όλα είναι το πάχος της να είναι λεπτό για να μην σας μυρίζει αλευρίλα και να βγει τραγανή και ξεροψημένη.
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας καλά.
Εδώ άλλοι βάζουν το ταψί στον φούρνο να κάψει και μετά ρίχνουν στο καυτό ταψί τον χυλό.
Εγώ το έβαλα σε ταψί αντικολλητικό και δεν το έκαψα πριν στον φούρνο.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι μας και σιγά σιγά προσθέτουμε νερό μέχρι να γίνει σφιχτός χυλός.
Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα ελαφρά και ανακατεύουμε το μείγμα προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί μέχρι να γίνει ένας χυλός ρευστός μεν αλλά όχι νερουλός.
Προσθέτουμε και την μισή φέτα τριμμένη σε χοντρά κομμάτια.
Ρίχνουμε τον χυλό μας στο ταψί και τον απλώνουμε με το χέρι να γίνει ένα λεπτό στρώμα πάχους ενός εκατοστού περίπου.
Από πάνω ρίχνουμε χοντροκομμένη και την υπόλοιπη φέτα και απλώνουμε μικρά κομματάκια βούτυρο.
Εδώ θέλει προσοχή διότι αν το ταψί σας είναι μικρό και ρίξετε όλη την δόση θα σας βγει πολύ χοντρή και δεν θα ψηθεί καλά.
Η συγκεκριμένη δόση είναι για το ρηχό μαύρο ταψί που έχουν οι ηλεκτρικές κουζίνες αλλά και πάλι πρέπει να προσέξετε το πάχος του χυλού.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για 25-30 λεπτά ανάλογα με την δύναμη του φούρνου ή μέχρι να δείτε την πίτα να έχει ροδίσει από πάνω.