Κλασσικό λαδερό σπανακόρυζο
Το κλασσικό μαμαδίστικο σπανακόρυζο που αντέχει στον χρόνο και γίνεται μέρα με την μέρα βασικό πιάτο στις διατροφικές συνήθειες.
Συστατικά:
1 κιλό φρέσκο σπανάκι ή σακουλάκια έτοιμο καθαρισμένο
1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
χυμός ενός λεμονιού
1 1/2 φλ. ζεστό νερό
250 γρ. μακρύκοκκο ρύζι
1/2 φλ. ψιλοκομμένος φρέσκος άνηθος
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες:
Πλένουμε προσεκτικά το σπανάκι πολλές φορές μέχρι το νερό να παραμένει καθαρό.
Αφήνουμε να στραγγίξει στο σουρωτήρι και
Τινάζουμε για να φύγουν τα νερά και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Βάζουμε το μισό λάδι να κάψει σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι σοτάρουμε και αυτό για 5 λεπτά και κατόπιν το σπανάκι για λίγα λεπτά.
Αμέσως μόλις μαλακώσουν τα φύλλα, ρίχνουμε το λεμόνι, το ανάλογο νερό, τον άνηθο το υπόλοιπο ελαιόλαδο αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι σκεπασμένο.
Βγάζουμε το καπάκι και αν είναι πολύ στεγνό, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ενώ αν έχει πολλά νερά ακόμα αφήνουμε να βράσει ακόμα 5-10 λεπτά.
Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρά και να τραβήξει τα υγρά του.
Σερβίρουμε γαρνιρισμένο με φέτα βαρελίσια, ελαφρά ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.