Σίγουρα δεν αφήνει ούτε στάλα του φημισμένου λικέρ από το Τζουτζουκλέρι. Σάββατο πρωί. Είμαι στην αγορά του Μοδιάνο και πίνω το τέταρτο σφηνάκι από αυτό το ροδόχρωμο, κολάσιμο κοκτέιλ που φτιάχνει η κ. Ευδοκία. Η γραφική γωνιά της στοάς είναι γεμάτη από σιροπιαστά, γλυκά του κουταλιού και άλλα καλούδια, όλα σε βαζάκια για να πάρεις τις γεύσεις μαζί σου. Αλλά, πάλι, εμφιαλώνεται και το λικέρ. Επιμένω να μάθω τη συνταγή από την ευγενική ιδιοκτήτρια, που κάθεται μαζί μας, αλλά δεν έχει λόγο να φοβάται: βότκα, δέκα φρούτου του βουνού, κράνα, βύσσινο, βατόμουρο, φραμπουάζ, καρύδι, κούμαρα, προύνα, ρόδι. Σωστή αλχημεία, δεν θα μου πετύχει ποτέ. Παραγγέλνω ένα πέμπτο για να πάρω θάρρος: η επιστροφή στην Κομνηνών περνά μέσα από τους πραματευτάδες, που συνωμοτικά φωνάζουν στο πέρασμα θηλυκού: «Ξυπνήστε, παλικάρια!».
Τζουτζουκλέρι: Αγορά Μοδιάνο, Θεσσαλονίκη
Βιβλίο, τσάι & συμπάθεια. Η σαλονικιώτικη μετάφραση του Peter Anderson. Ή, με μία λέξη, Ζώγια (Ζωή στα Ποντιακά). «Πιάνω» τον ήλιο στην τσαγιερί απέναντι από την ΕΡΤ . Έχω έρθει με συστάσεις για να δοκιμάσω τη δημοφιλή σοκολάτα (μαύρη λιωμένη σοκολάτα με γάλα - όχι σκόνη). Το κυριακάτικο πρωινό, όμως, αγκαλιά με τις εφημερίδες, είναι ελαφρές στιγμές που χρειάζονται να τυλιχτούν σε ένα επιπλέον άρωμα: επιλέγω την «Ωραία Ελένη», τσάι με γεύση αχλάδι και καραμέλα. Απολαμβάνω την κοντή ιεροτελεστία αφήνοντας τα φύλλα μέσα στην τσαγιέρα να πάρουν το χρόνο τους ώστε να αναδυθούν οι ουσίες τους. Στα ξύλινα τραπεζάκια, ανέμελοι οι θαμώνες αφοσιώνονται στις σελίδες των βιβλίων που βρίσκουν στα ράφια της Ζώγιας. Τίτλοι λογοτεχνίας, επιστημών, φιλοσοφίας, λευκώματα. Φιλήσυχος χώρος για πιο ψαγμένους επισκέπτες και… αναγνώστες, με ανάλογο που έχω συναντήσει μόνο στη Βαρκελώνη. Πρακτική που πολεμήθηκε σφόδρα από αυτούς που ήθελαν τα βιβλία φορείς μικροβίων. Όχι μόνο επέπλευσε, αλλά ο λογοτεχνικός διαγωνισμός που διοργανώνει μετρά 23 χρόνια ζωής… Τα αθηναϊκά cafe φόρεσαν τα γυαλιά τους;
Ζώγια -Βιβλίο, τσάι & συμπάθεια: Αλεξ. Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-243459
Στο φυλλοσκέπαστο πεζόδρομο της Ζεύξιδος βρήκαμε το pop playground για τους ενήλικες. Το Pastaflora darling! ξυπνάει το παιδί μέσα σου. Η διακόσμηση δεν έχει αφήσει τίποτα απ’ έξω: ο ηλικιωμένος ναύτης με την πίπα από τα Λόγια της Πλώρης, κεντημένος και καδραρισμένος. Ταπισερί, που μοιάζουν να βγήκαν από το μουσείο του Cluny, πάνω σε ταπετσαρίες, δίπλα στα ζωγραφισμένα κεραμικά πιάτα.
Οι 7 ασπρογενείς νάνοι ψάχνουν τη Χιονάτη. Οι τιγρέ καναπέδες πλαισιώνουν τα τραπεζάκια με τα ψυχεδελικά ντεσέν. Οι 50’s στιλιστικές επιλογές της μαμάς αναδευμένες με κιτς πινελιές. Τόσο εκτός μόδας που δημιουργεί συρμό. Αποτέλεσμα; Παρά τα σκληρά καθίσματα, αρνούμαστε να φύγουμε. Οπότε συνεχίζουμε και παραγγέλνουμε. Και πασταφλόρα με φρέσκια σπιτική μαρμελάδα…
Pastaflora darling!: Ζεύξιδος 6, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-261518
Το πρώτο σωστό Bloody Mary στη Θεσσαλονίκη το ήπια στο Garcon. Τα ακούσματά σου; La vie en rose. Οι παραστάσεις σου; Εξαιρετική θέα στο Θερμαϊκό που πάντα μαγεύει. Και η διακόσμηση; Μοντέρνα Ευρωπαϊκού μπαρ φινετσάτου. Βloody Mary με βότκα Belvedere, daiquiri και cuba libre με ρούμι Havana 7 ετών, dry martini με τζιν Tanqueray .
Κι αν πλανάται μια ευωδιά, είναι η μεσογειακή δημιουργική κουζίνα του σεφ. Χωρίς κράτηση…
Garçon, Aγίας Σοφίας 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-253033
Μια βόλτα κι από το μπαρ Cityzen, που έχει γίνει το meeting point πολλών φίλων. Η συνολική αίσθηση που θα πάρεις από ένα βράδυ εκεί είναι ότι βρίσκεσαι σε μια κοσμική πόλη.
Θα ακούσεις τραγούδια τύπου τελευταία μόδα πού άκουγες στο facebook το πρωι, και θα φας νόστιμα tapas μαζί με το κρασάκι σου. Αν πάλι προτιμάς τα κοκτέιλ, τότε μια margarita με Cointreau θα σε κάνει να νοιώσεις όπως όλοι οι υπόλοιποι γύρω σου στην Θεσσαλονίκη. Χαλαρά…
Cityzen: Π Π Γερμανού 12, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-413213
Το μαγαζί που σίγουρα θα δεις όλη την κοσμική Θεσσαλονίκη είναι το Canteen. Διάσημα κοκτέιλ όπως το Singapore Sling,τον προκάτοχο του Martini, το Martinez και ένα δροσερό Ginger Smash και όλα τα άλλα κλασσικά κοκτέιλ είναι το must του μαγαζιού.
Και βέβαια αν πεινάς, θα φας φαγάκι ποιήμα από τα χέρια του σεφ Μένιου Στεφανακίδη.
Κι όλα αυτά τα απολαμβάνεις με τα τρομερά vibes της μουσικής του Γιάννη Μητσοκάπα.
Let the good times roll… στο Canteen bar restaurant, Δημητρίου Γούναρη 7, Θεσσαλονίκη, τηλ. 231 022 8520