Το ζύμωμα, το άνοιγμα και το κόψιμο των φλωμαριών σε προηγούμενες εποχές ήταν μια διαδικασία που θύμιζε γιορτή.
Οι νοικοκυρές μαζεύονταν όλες μαζί από σπίτι σε σπίτι για να φτιάξουν τα φλωμάρια της κάθε οικογένειας, να τραγουδήσουν, να κουτσομπολέψουν και να φάνε όλες μαζί στο τέλος της διαδικασίας.
Το κόψιμο των φλωμαριών ήταν ένα από τα στοιχεία που καθόριζαν την επιδεξιότητα μιας νοικοκυράς.
Τα φλωμάρια φτιάχνονταν τους καλοκαιρινούς μήνες, για να στεγνώσουν σωστά, και αποθηκεύονταν, για να αποτελέσουν ένα γρήγορο και χορταστικό φαγητό τους κρύους μήνες του χειμώνα.
Τα φλωμάρια χρησιμοποιούνται σε πολλές παραδοσιακές λημνιακές συνταγές με κρέας ή με λαχανικά και σε σούπες.
Χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα με φλωμάρια είναι τα εξής:
• Κόκκορας κοκκινιστός με φλωμάρια, παραδοσιακό φαγητό της Λήμνου, το συνήθιζαν σε όλες τις γιορτές και κυρίως του Αγίου Παντελεήμονα και της Παναγίας.
• Πέρδικα κοκκινιστή με φλωμάρια
• Φλωμάρια λαδερά με μελιτζάνες (ή σκέτα με φρέσκια ντομάτα)
• Φλωμάρια με σαλιγκάρια
Τα φλωμάρια κυκλοφορούν σε 3 τύπους: ψιλά, μέτρια και χονδρά.
Για περισσότερες πληροφορίες
ΧΡΥΣΑΦΗ ΑΒΕΕ
Καρπάσι, 81401, Λήμνος τ. 22540-31330, 22540-31690 f. 22540-31632