Η δυνατότητα των φρούτων να σιγοντάρουν, να συμπληρώνουν και να ιντριγκάρουν γευστικά άλλες τροφές, εκπλήσσει. Και η πινελιά τους στη γευστική πολυφωνία είναι τόσο πρωτοφανής που ανακηρύσσονται πρωταγωνιστές.
Πόσο εύκολο είναι να πετύχει μια συνταγή με φρούτα; Αν εμπιστευτούμε μόνο την κρίση μας, είναι μάλλον επίφοβο.
Γιατί τα φρούτα, όταν μαγειρεύονται, επιζητούν ειδική συμπεριφορά και ταιριαστό ταίρι.
Αν ακολουθήσουμε, όμως, τις συμβουλές της Ντίνας Νικολάου στο βιβλίο «Δημιουργώντας με φρούτα» είναι παιχνίδι.
Τα γλυκά φρούτα, όπως τα σύκα και τα σταφύλια, αναζητούν την οξύτητα του λεμονιού ή του ξιδιού, για να απελευθερώσουν το άρωμά τους. Από την άλλη, φρούτα υδάτινα, όπως το πεπόνι, συνυπάρχουν αρμονικά μ’ ένα γλυκό κρασί.
Μήλα, αχλάδια και ροδάκινα αναζητούν το τρυφερό κρέας των πουλερικών ή ιδιόρρυθμα θαλασσινά για ένα πετυχημένο, γλυκόξινο πάντρεμα.
Οι σαρκώδεις, γλυκές φράουλες σιγοντάρουν μαλακές γεύσεις, όπως είναι τα λαχανικά, οι πράσινες σαλάτες και τα ζυμαρικά.
Τα κεράσια στην αλμυρή τους έκδοση ισορροπούν με το ξίδι, το θυμάρι ή το δεντρολίβανο.
Τα υπόξινα εσπεριδοειδή δίνουν χαρακτήρα στις ντελικάτες σάρκες των ψαρικών.
Κι αυτοί είναι μόνο οι κανόνες, που μας βάζουν στον πειρασμό να πειραματιστούμε.
Οι φρουτένιες συνταγές και τα μυστικά τους αποκαλύπτονται με επεξηγηματικά κείμενα και ωραία εικονογράφηση στις 228 ιλουστρασιόν σελίδες του δίγλωσσου βιβλίου «Δημιουργώντας με φρούτα».
Ορεκτικά, σαλάτες, πρώτα πιάτα, κυρίως πιάτα και επιδόρπια με φρούτα παρελαύνουν αναστατώνοντας τη φαντασία.
Επιπλέον, επεξηγούνται οι κανόνες εποχικότητας των φρούτων, καθώς ναι μεν βρίσκουμε τα πιο πολλά φρούτα τώρα πια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά είναι προτιμότερο να τα καταναλώνουμε στην εποχή τους. Είναι και πιο εύγευστα και σαφώς πιο φτηνά…
Προτεινόμενα μενού για όλες τις εποχές. Για να πάρουμε μια ιδέα, η συγγραφέας προτείνει:
Καβουρόψιχα με γκρέιπ φρουτ και αβοκάντο
Παϊδάκια με νεκταρίνια
Τιραμισού με φρούτα του δάσους
Πικάντικο μους πεπονιού
Χοιρινό με βερίκοκα
Ροδάκινα με δεντρολίβανο και ρόδια
Συγγραφέας: Ντίνα Νικολάου
Εκδόσεις: Ιανός