Ο Ιπποκράτης έκανε πολλές μνείες για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες ενώ οι αρχαίοι Έλληνες τα χρησιμοποιούσαν για το αρωμάτισμα των φαγητών και των κρασιών. Σήμερα όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τα μυστικά τους και ύστερα από χρόνια υποταγής σε χημικά κατασκευάσματα ξαναγυρνούν στις ευεργετικές φαρμακευτικές ιδιότητες της ελληνικής χλωρίδας.
Δενδρολίβανο
Ενδείκνυται για την ατονία, αϋπνία, εξάντληση, άγχος, πονοκεφάλους και ζαλάδες, ενώ συμβάλλει στην αύξηση της προσοχής γιατί βελτιώνει την αιμάτωση του εγκεφάλου. Επίσης χρησιμοποιείται τοπικά σαν αντισηπτικό για πληγές και για τη μείωση της τριχόπτωσης.
Φασκομηλιά
Ολόκληρο το φυτό αναδίδει μια πολύ όμορφη χαρακτηριστική μυρωδιά λόγω του αιθέριου ελαίου που περιέχει. Είναι αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακό, τονωτικό καταπραϋντικό για το στομάχι, διουρητικό, καταστέλλει το βήχα και βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής, των τραυμάτων, του πονοκέφαλου και της ημικρανίας.
Χαμομήλι
Τα άνθη του περιέχουν ένα αιθέριο έλαιο με υπέροχο άρωμα και πολλές ουσίες, οι οποίες του προσδίδουν πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Συνιστάται γαι την ομορφιά του προσώπου, τα μαλλιά, τα μάτια και γενικά για όλο το σώμα. Έχει πολύτιμες καταπραϋντικές ιδιότητες και βοηθά στη θεραπεία των φλογώσεων του δέρματος.
Τίλιο
Καταπραϋντικό, μαλακτικό, διουρητικό, αντισπασμωδικό και εφιδρωτικό. Είναι ιδανικό για τα κρυολογήματα με βήχα, πυρετό και καταρροή και βοηθά στη χαλάρωση και την ανακούφιση από νευραλγίες και άγχος.
Τσάι του βουνού
Το γνωστό τσάι του βουνού βασιλεύει σε όλη την ελληνική επικράτεια. Φύεται μόνο του σε ορεινά και απόκρημνα μέρη και, ανάλογα με την τοποθεσία, παίρνει και το όνομά του - τσάι του Ολύμπου, του Παρνασσού, του Αγίου Ορους κ.λπ. Έχει πεπτικές, θερμαντικές, τονωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες και συνιστάται για τα κρυολογήματα. Βοηθά στην καταπολέμηση του βήχα, ειδικά σε συνδυασμό με μέλι.
Μέντα (Menta Piperita)
Ενδείκνυται για στομαχικές παθήσεις, χωνευτικές δυσλειτουργίες και ελαττώνει το αίσθημα της ναυτίας. Είναι αναλγητικό και ηρεμιστικό για πονοκεφάλους και αϋπνίες, ενώ εισπνεόμενο βοηθά στη ρινική συμφόρηση.
Δυόσμος (Menta viridis)
Όλα τα μέρη του θεωρούνται φαρμακευτικά και ιδιαίτερα τα φύλλα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων. Είναι αντισπασμωδικό, χωνευτικό, μαλακτικό, καταπραϋντικό του στομάχου και καταπολεμά το λόξιγκα και το βήχα.
Βασιλικός
Είναι αντισηπτικό και συνιστάται για κεντρίσματα και τσιμπήματα. Καταπραΰνει τους σπασμούς της κοιλιάς, τη νεύρωση στομάχου, τις ημικρανίες, την ένταση, την αϋπνία και βοηθά τη μνήμη. Είναι τονωτικό του οργανισμού και του πεπτικού συστήματος.
Δάφνη
Το ιερό δέντρο του Απόλλωνα είναι ιδανικό ηρεμιστικό για καλύτερο ύπνο. Καταπολεμά τα φουσκώματα και τη δυσπεψία ενώ ανοίγει την όρεξη.
Θυμάρι
Είναι το φυτό από το οποίο οι μέλισσες κάνουν το πιο ονομαστό μέλι. Καταπραϋντικό σε προβλήματα στομάχου και εντέρων, ανακουφίζει από το βήχα, το συνάχι, τη γρίπη και δρα κατά των ιών και ως εφιδρωτικό για τον πυρετό. Τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπραΰνει την ένταση, την αϋπνία και χαρίζει πνευματική διαύγεια.
Ρίγανη
Το καμάρι των βουνών. Έξοχο φάρμακο για περιπτώσεις κρυολογήματος και βήχα και ιδανικό ρόφημα για τους κολικούς του στομάχου και των εντέρων. Διευκολύνει την πέψη και καταπραΰνει τον πονόδοντο.
Λεβάντα
Το έγχυμα και το αφέψημα της λεβάντας χρησιμοποιείται σε πονοκεφάλους, πονόδοντο, άγχος, ένταση, νευραλγίες, ταχυκαρδία, ημικρανία, αϋπνία, ζαλάδες αλλά και σε κολικούς του στομάχου, των εντέρων και στη δυσπεψία.
Και η λίστα δεν τελειώνει. Ματζουράνα, τσουκνίδα, μολόχα, δίκταμο... Μήπως την επόμενη φορά που θα ζητήσουμε μαγικά βότανα να αναρωτηθούμε τι έχουμε στις βεράντες, στους κήπους, στη γη μας; Kάτι ήξεραν οι παλιοί...
«Μάγισσες, φέρτε βότανα»
Τα αυτοφυή αυτά φυτά που φυτρώνουν σε καλλιεργημένους και μη τόπους μπορούν να προλάβουν ασθένειες και ενοχλήσεις, να ανακουφίσουν, να θεραπεύσουν, να προσφέρουν τροφή, άρωμα, ομορφιά, υγεία. Μήπως τα βότανα δεν είναι απλώς μαγικά;