Μια συνηθισμένη καρέκλα στην Ελλάδα, από αυτές που είναι συνωστισμένες στις ταβέρνες και τα καφενεία, είναι πολύ όμορφη, αλλά και αρκετά άβολη συνάμα όπως επίσης και με δίχως...μπράτσα. Πώς μεταφράζεται αυτό; Όταν κάθεται ο Έλληνας για να απολαύσει τον ελληνικό του καφέ ή το μεζέ του, μαζεύει κοντά του δυο τρεις καρέκλες ακόμη: μία για τα οπίσθια, μία για να αναπαύει τα χέρια και μία, τουλάχιστον, ακόμη για να ακουμπάει τα πόδια ή την τραγιάσκα του. Απολογιστικά; 3-4 καρέκλες ανά άτομο.
Ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια κατοίκους. Έχοντας υπόψη την παραπάνω συνήθεια απαιτούνται γύρω στα 40 εκατομμύρια καρέκλες για να «αράξει» ολόκληρη η χώρα, με το δικό της μοναδικό τρόπο.
Στις μαθηματικές μας πράξεις δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα περίπου 12 με 15 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο και ό,τι αυτό συνεπάγεται. δηλαδή άλλα 50 με 60 εκατομμύρια καρέκλες, καθότι θα θέλουν να μιμηθούν τον ελληνικό τρόπο καθίσματος – και γιατί όχι;
Καθώς αναμένουμε περισσότερους τουρίστες κάθε χρόνο, καλά θα κάναμε να έχουμε αρκετές καρέκλες και γι’ αυτούς. Θα ήταν λογικό να προσθέσουμε, πάνω κάτω, άλλα 20 εκατομμύρια καρέκλες.
Το άθροισμα ισούται πια με 120 εκατομμύρια καρέκλες. Οι επισκευές αυτών των χώρων αναψυχής, καθώς και η δημιουργία νέων σε καθημερινή βάση εκτοξεύουν το σύνολο των εν λόγω καθισμάτων σε αστρονομικά νούμερα.
Οι Έλληνες μπορούν να περηφανεύονται για αρκετά στατιστικά μεγέθη: έχουν την υψηλότερη κατανάλωση σκοτσέζικου ουίσκι (είναι αυτονόητο ότι οι καρέκλες είναι παρούσες και σε αυτή την περίπτωση). Επίσης, διατηρούν τα περισσότερα εξοχικά και τις λεγόμενες δεύτερες κατοικίες στην «αγορά», όπως και τα πιο πολλά πολυτελή γιοτ. Όσον αφορά, όμως, τις καρέκλες ανά καθήμενο, οι Έλληνες είναι χωρίς αντίπαλο.
Η καρέκλα στην Ελλάδα επιτελεί πολύ πιο σημαντικό ρόλο από το να μας φιλοξενεί απλώς. Πάνω της ξεκουραζόμαστε, «αράζουμε», διασκεδάζουμε, παρατηρούμε, κοινωνικοποιούμαστε και υποδεχόμαστε τους φίλους μας. Πουθενά αλλού, που να γνωρίζω, δεν έχει μια καρέκλα καθαγιασμένο ρόλο.
Ζήτω η ελληνική καρέκλα και οι Έλληνες που γνωρίζουν πώς να τις χρησιμοποιούν!
Αυτό, βέβαια, μας οδηγεί στο μέγεθος των τραπεζιών στην Ελλάδα. αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…
Ο ρόλος της καρέκλας στην καθημερινότητα ενός Έλληνα
O Greg Birbil είναι Αμερικανός ελληνικής καταγωγής και έχει ζήσει σε περισσότερες από 10 διαφορετικές χώρες. Συνταξιοδοτημένος πια, μένει μόνιμα στην Ελλάδα, όπου έχει εργαστεί τα τελευταία 10 χρόνια, στο παράκτιο χωριό Πόρτο Χέλι. Προτού εγκατασταθεί εδώ, είχε επισκεφτεί την Ελλάδα πολλές φορές, τόσο για επαγγελματικούς λόγους όσο και για αναψυχή. Σας αποκαλύπτουμε τη γνώμη του για το ρόλο της καρέκλας στην καθημερινότητα ενός Έλληνα.
Προέλευση:
Κατηγορία: