Κουκιά ξερά σε ντιπ
Στο Μαρόκο το hummus δεν το κάνουν με ρεβύθια αλλά με κουκιά ξερά και μαζί με μπόλικο άνηθο γίνεται μια ονειρεμένη ντιπ που την λένε bessara. Ας την υιοθετήσουμε με ελληνικά κουκιά μια και τα δικά μας είναι 1000 φορές πιο νόστιμα.
Συστατικά:
500 γρ. ξερά κουκιά
5 σκελίδες σκόρδο
3 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
1/4 φλ. χυμό λεμονιού
1/2 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1/4 φλ. ψιλοκομμένο άνηθο
Οδηγίες:
Μουλιάζουμε τα κουκιά για τουλάχιστον 24 ώρες και στη συνέχεια σε ανάλατο νερό τα βράζουμε τόσο όσο να αποφλοιώνεται το κουκί.
Πετάμε αυτό το νερό. Τρίβουμε ανάμεσα στα χέρια μας τα κουκιά κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνουμε τα φλούδια.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα κουκιά, και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν εντελώς.
Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για σαράντα λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά, ανακατεύοντας που και που.
Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από την ποιότητα του οσπρίου.
Βάζουμε τα κουκιά στο μπλέντερ μαζί με το λεμόνι, το λάδι και ομογενοποιούμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και την οξύτητα σύμφωνα με την γεύση μας.
Μεταφέρουμε σε μπωλ και ανακατεύουμε μέσα τον άνηθο.