BACK

Πουγγιά με θαλασσινά

Τα πουγγιά είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς τρόπους να σερβίρετε ψαρικά σαν ορεκτικό και μπορείτε μέσα να προσθέσετε υλικά της επιλογής σας.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.5 (6 votes)

Συστατικά:

100 ml ελαιόλαδο
150 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
300 γρ. πράσα μεγάλα, ψιλοκομμένα
180 γρ. καρότα, τριμμένα στον τρίφτη
½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι καυκαλήθρες ή μυρώνια
1 μαρούλι, καθαρισμένο και κομμένο
150 γρ. ψίχα γαρίδας (όχι κατεψυγμένη)
100 γρ. ψίχα καραβίδας (όχι κατεψυγμένη)
250 γρ. φέτα ψαριού (κατά προτίμηση, σφυρίδα), ψιλοκομμένη
αλάτι, πιπέρι
λίγη σφολιάτα για το δέσιμο του πουγκιού
10-12 φύλλα κρούστας

Οδηγίες:

1. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα πράσα και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το δυόσμο, τις καυκαλήθρες και το μαρούλι.

2. Σε τηγάνι σοτάρουμε τις καραβίδες, τις γαρίδες και το ψάρι και τις ρίχνουμε στα λαχανικά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και στραγγίζουμε τη γέμιση.

3. Ετοιμάζουμε το φύλλο: Κόβουμε τη σφολιάτα σε λωρίδες του 1 εκ. και τις γυρίζουμε ελάχιστα με τα χέρια μας ώστε η κάθε λωρίδα να γίνει σαν κορδόνι. Κόβουμε όλα τα φύλλα κρούστας, εκτός από δύο, στη μέση κατά μήκος. Τοποθετούμε το πρώτο, λαδώνουμε λίγο και στη συνέχεια τοποθετούμε το δεύτερο έτσι ώστε να σχηματιστεί σταυρός. Λαδώνουμε. Κόβουμε τα υπόλοιπα δύο φύλλα σε στρογγυλά κομμάτια και βάζουμε από ένα κομμάτι στη μέση του σταυρού, ώστε να μη χυθεί η γέμιση από κάτω. Βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά γέμιση στη μέση. Πιάνουμε τα φύλλα, «αγκαλιάζουμε» τη γέμιση, σαν πουγκί, και τυλίγουμε με το κορδόνι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.

4. Τοποθετούμε τα πουγκιά σε ελαφρώς βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

Tips

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σφολιάτα και να τα ψησετε στον φούρνο.