Φάβα με ρόκα και κατσικίσιο τυρί
Η φάβα Σαντορίνης είναι από τα πιο γνωστά ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα παγκοσμίως και όταν μαγειρευτεί με σπιτικό ζωμό η γεύση της απογειώνεται.
Συστατικά:
2/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο ναξιώτικο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1½ φλιτζάνι φάβα Σαντορίνης
5-7 φλιτζάνια νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2-3 κουταλιές της σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
Για τη γαρνιτούρα
1 ματσάκι ρόκα, καθαρισμένη, πλυμένη και κομμένη
1 φλιτζάνι τρίμμα από φέτα ή κατσικίσιο τυρί
ελαιόλαδο και μαύρο πιπέρι
Οδηγίες:
Ζεσταίνετε ένα τρίτο του φλιτζανιού με το λάδι. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε μέχρι να μαλακώσει, για 6-8 λεπτά. Βάζετε και τη φάβα και την ανακατεύετε για 1-2 λεπτά προκειμένου να πάει παντού το λάδι. Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπάσετε τη φάβα κατά 4 εκ. κλείνετε το καπάκι και την αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνετε τη φωτιά, βγάζετε το καπάκι και συνεχίζετε το βράσιμο σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πού και πού, προκειμένου να μην σας κολλήσει το φαγητό, και για 1½ - 2 ώρες, μέχρι να διαλυθεί τελείως η φάβα. Όση ώρα γίνεται το φαγητό, προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να μην κολλήσει το φαγητό.
Όταν η φάβα έχει πλέον αποκτήσει την υφή αραιού πουρέ πατάτας, την κατεβάζετε από τη φωτιά, την αλατοπιπερώνετε και βάζετε όσο λεμόνι εσείς θέλετε. Βάζετε και το υπόλοιπο λάδι αναδεύοντας ζωηρά με το σύρμα. Την σκεπάζετε με ένα πανί και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες.
Σερβίρετε τη φάβα σε μια μεγάλη πιατέλα και βάζετε από πάνω τα φύλλα της ρόκας και το κατσικίσιο τυρί. Ραντίζετε το φαγητό με ελαιόλαδο, ρίχνετε λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και τη σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.