BACK

Μπακλαβάς με κολοκύθα

 Ένας μπακλαβάς διαφορετικός  με κολοκύθα, καρύδια, μπαχαρικά και μπόλικο σιρόπι. Ένα καλοκαιρινό γλυκό που φτιάχνεται με  μεγάλες κόκκινες και ζουμερές κολοκύθες.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4 (1 vote)

Συστατικά:

 

500 γρ. καθαρισμένη κολοκύθα, κομμένη σε μεγάλους κύβους
½  φλ. ελαιόλαδο, και λάδι για την επάλειψη του φύλλου
½ φλ. καρύδια, κοπανισμένα
½  φλ. σιμιγδάλι ψιλό
?  φλ.  ζάχαρη
1 κ.γλ.  κανέλα σε σκόνη
1 κ.γλ.  γαρύφαλλο σε σκόνη
½ πακέτο φύλλο
αλάτι
 
Για το σιρόπι
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. νερό
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ.  χυμός λεμονιού

Οδηγίες:

 

1. Βράζουμε την κολοκύθα με ½  φλιτζάνι νερό και μια πρέζα αλάτι. 
2. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι οι κύβοι της κολοκύθας  να μαλακώσουν. 
3. Τους αφήνουμε ένα βράδυ να στραγγίξουν στο τρυπητό. 
4. Την επομένη μέρα, ζεσταίνουμε 1/4 φλιτζανιού λάδι σε μία μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε την κολοκύθα, αναδεύοντας ανά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να χυλώσουν.
5. Αφήνουμε να κρυώσει.
6. Προσθέτουμε τα κοπανισμένα καρύδια, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί.
7. Απλώνουμε τις στρώσεις του φύλλου στο τραπέζι, αλείφουμε την επιφάνειά τους με ελαιόλαδο και απλώνουμε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα κατά μήκος κάθε στρώσης, αφήνοντας ένα περιθώριο 5 εκ. σε κάθε πλευρά. 
8. Τυλίγουμε κάθε φύλλο κυλινδρικά και το κόβουμε σε λωρίδες μήκους περίπου 9 εκ. (4 περίπου κομμάτια από κάθε κύλινδρο).
9. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη γέμιση και το φύλλο, τους τοποθετούμε σε ταψί, που θα έχουμε ήδη αλείψει με βούτυρο. 
10. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.
10. Αφού τελειώσουμε με τους μπακλαβάδες, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να βράσει και περιχύνουμε τον καθένα με ένα κουταλάκι του γλυκού καυτό λάδι. 
11. Τους ψήνουμε για 30 λεπτά. 
12. Ενώ ψήνονται, ετοιμάζουμε το σιρόπι. 
13. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό και το μέλι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 περίπου λεπτά. 
14. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ένα ή δύο λεπτά πριν το κατεβάσουμε  από τη φωτιά. 
15. Το αφήνουμε να κρυώσει και  περιχύνουμε τους μπακλαβάδες με το σιρόπι, όσο είναι ακόμα ζεστοί. 
Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: