Το νυφιάτικο σαραγλί της Θράκης
Το νυφιάτικο γλυκάκι της Ξάνθης, το Σαραγλί, που είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό. Αλλά και στην Χαλκιδική το φτιάχνουν ανήμερα την Πρωτοχρονιά για να πάει καλά όλος ο χρόνος.
Συστατικά:
Για το φύλλο
της κούπας νερό
2 ½ κούπες αλεύρι μαλακό
της κούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
Για την γέμιση
3 κούπες καρυδόψιχα, χονδροκομμένη
2-3 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα
1 κούπα φρυγανιά, τριμμένη
1 κούπα ελαιόλαδο για το ζεμάτισμα
Για το σιρόπι
2 ½ κούπες ζάχαρη
1 της κούπας νερό
1 μασουράκι ξύλο κανέλας
1 λεμόνι, τον χυμό
Οδηγίες:
Ετοιμάζουμε το φύλλο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε στο μίξερ ή με το χέρι, μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή. Την αφήνουμε σκεπασμένη για μισή ώρα στην άκρη να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε την γέμιση. Ανακατεύουμε τα καρύδια μαζί με την φρυγανιά, την ζάχαρη και την κανέλλα. Στην συνέχεια, πλάθουμε την ζύμη σε μικρά μπαλάκια και ανοίγουμε, με τον πλάστη, πολύ λεπτά φύλλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες, πλάτους 15 εκ. Πασπαλίζουμε κάθε λωρίδα με λίγο από το μείγμα καρυδιού. Σουρώνουμε την λωρίδα και την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά, τοποθετώντας τα γλυκάκια δίπλα-δίπλα.
Βάζουμε το λάδι σε κατσαρολάκι να κάψει και περιχύνουμε το σαραγλί. (Θα διαπιστώσουμε ότι το λάδι έχει κάψει, όταν ρίχνοντας λίγο ψωμί, το βλέπουμε να σκουραίνει αμέσως). Όταν ρίχνουμε το καυτό λάδι στο φύλλο, θα πρέπει να ασπρίζει και να δείχνει ότι ζεματίζεται.
Ψήνουμε το σαραγλί σε φούρνο, προθερμασμένο στους 180°C, επί 30 λεπτά και συνεχίζουμε στους 120°C επί 2 ώρες.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε επί 5-6 λεπτά την ζάχαρη με το νερό, μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι και αρωματίζουμε με την κανέλα. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Περιχύνουμε το γλυκό, μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να σταθεί, ώσπου να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Μεταφέρουμε τα κομμάτια σε πιατέλα.