BACK

Ριζότο σε μελάνι καλαμαριού

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, αν δεν το έχετε ξαναδεί.  Ένα πανέμορφο, ενδιαφέρον και κατάμαυρο πιάτο, που κινεί την περιέργεια.  Είναι διαφορετικό, κομψό, και όσοι τολμηροί ξεπεράσουν την αγωνία της γεύσης, θα καταλάβουν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό πιάτο.  Οι Ιταλοί δεν σερβίρουν ψάρι και θαλασσινά με τυρί, όμως εσείς μπορείτε να επιλέξετε μια καλή παρμεζάνα για να νοστιμίσετε το πιάτο σας.

Από το βιβλίο "Twelve, A Tuscan book", της Tessa Kiros. Εκδόσεις Murdoch books.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.2 (6 votes)

Συστατικά:

1,5 lt ζωμό ψαριού
700γρ καλαμάρια με το μελάνι τους, ή 10γρ σκέτο μελάνι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια
3 σκελίδες σκόρδο
250 ml λευκό κρασί
500γρ. ρύζι
1 κ.σ. τοματοπελτέ
1/2 αποξηραμένη πιπεριά τσίλι
50γρ βούτυρο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Οδηγίες:

  • Για να καθαρίσουμε το καλαμάρι, χωρζουμε το σώμα από τα πλοκάμια και αφαιρούμε το διάφανο κόκκαλο.
  • Ξεπλένουμε καλά σε κρύο νερό. 
  • Στο ένα χέρι κρατάμε τα πλοκάμια, και πιέζουμε ώστε να κόψουμε το ράμφος του.  Φυλάμε το μελάνι σε βαθύ πιάτο.
  • Τα πλοκάμια, πλέον καθαρά, θυμίζουν κορώνα.  Ξεπλένουμε πάλι σε κρύο νερό. 
  • Κόβουμε το σώμα σε λεπτές ροδέλες και χωρζουμε τα πλοκάμια στα τέσσερα.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν
  • Προσθέτουμε τις ροδέλες από το καλαμάρι και αλατοπιπερώνουμε
  • Όταν πιει το ζουμί του, βγάζουμε το σκόρδο από το τηγάνι.
  • Περιχύνουμε με κρασί και αφήνουμε να πάρει μία βράση μέχρι να εξατμιστεί. 
  • Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει το ρύζι και όποτε χρειάζεται, συμπληρώνουμε κουταλιά κουταλιά το ζωμό.
  • Mετά από 10 λεπτά, ρίχνουμε το μελάνι και αφήνουμε στη φωτιά για 5-10 λεπτά.
  • Δοκιμάζουμε το ρύζι. Πρέπει να είναι μαλακό και η υφή του πιάτου κρεμώδης αλλά και υγρή.  Αν χρειαστεί μαγειρεύουμε για παραπάνω ώρα, προσθέτοντας ζωμό όποτε στεγνώνει.
  • Συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, και ανακατεύουμε προσθέτοντας το βούτυρο. 
  • Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με τον μαϊντανό και την παρμεζάνα, αν θέλουμε