Μυδοπίλαφο
Ένα ιδιαίτερο πιάτο με θαλασσινά είναι το μυδοπίλαφο. Είναι μια γεύση που με ταξιδεύει κατευθείαν στην Θεσσαλονίκη . Εκεί βέβαια συχνά βάζουν άνιθο στο τέλος αλλά εγώ προτιμώ να το αρωματίσω με σαφράν και μαϊντανό
Συστατικά:
1 κιλό μύδια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλερυ ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ. Ασύρτικο ή άλλο λευκό ξηρό κρασί
λίγεες κλωστούλες Κρόκο Κοζάνης
2 κ.σ. βούτυρο
1 φλ. Ρύζι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ψιλοκομμένος μαϊντανός
Οδηγίες:
Ξύνουμε με σύρμα τα κελύφη των μυδιών και βγάζουμε τα γένια τους.
Σε μια κατσαρόλα πλατιά ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερυ μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα μύδια και το κρασί, τον Κρόκο και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους.
Αφαιρούμε τα μύδια με τρυπητή κουτάλα και πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν.
Περνάμε από σίτα το ζουμί για να αποφύγουμε τυχόν άμμο και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Ανεβάζουμε την θερμοκρασία, προσθέτουμε αλατοπίπερο και το ρύζι και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε πάλι, σκεπάζουμε κι αφήνουμε το ρυζάκι μας να γίνει προσθέτοντας όσο καυτό νερό χρειάζεται για να μαγειρευτεί σύμφωνα με τα γούστα μας. Βάζουμε μέσα τα μύδια, πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.