BACK

Ρύζι ογκρατέν με μπεσαμέλ

Το ρύζι ογκρατέν είναι το απλό και εύκολο συνοδευτικό για όλα τα φαγητά και είναι αγαπητό από όλους.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.9 (8 votes)

Συστατικά:

2 κούπες ρύζι

70 γρ τριμμένη γραβιέρα

70 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι

 

Για την μπεσαμέλ

100 γραμμ. βούτυρο
• 100 γραμμ. αλεύρι
• 1 λίτρο γάλα
• 1 κ.γ. (πρέζα) μοσχοκάρυδο
• Αλάτι
• Λευκό πιπέρι

Οδηγίες:

Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες.

Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα.
Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για μερικά λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.
Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με το σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να δέσει καλά η κρέμα μας.

Εάν την θέλουμε αραιή προσθέτουμε λίγο παραπάνω γάλα και ανακατεύουμε εκτός φωτιάς.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι & πιπέρι σύμφωνα με τα γούστα μας.

Για περισσότερη γεύση αν θέλετε προσθέστε και κίτρινα τυριά τριμμένα.

Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε το ρύζι και τα 2/3 της μπεσαμέλ τα 2/3 των τυριών και ανακατεύουμε.

Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και τα υπόλοιπα τυριά.
 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να φτιάξει κρούστα.