Αγκινάρες α λα Πολίτα
Η πιο κλασσική ίσως εκδοχή της αγκινάρας. Για όσους τις αγαπούν είναι μάλλον και ο καλύτερος τρόπος να τις γευθούν!
Συστατικά:
10 αγκινάρες
150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 κ.σ. φρεσκοκομμένος άνηθος
2 πατάτες
3 καρότα σε κυβάκια
2 φλυτζάνια αρακά
15 κρεμμύδια μικρά
2-3 λεμόνια
3 κ.σ. κομμένα φρέσκο κρεμμυδάκι
αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
- Καθαρίζουμε τις αγκινάρες.
- Τις βουτάμε σε αλατόνερο, στο οποίο έχουμε προσθέσει χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
- Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμυδάκια και τις πατάτες και τα βάζουμε ολόκληρα σε μια κατσαρόλα με νερό.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια και το φρέσκο κρεμμυδάκι, ίσα-ίσα μέχρι να αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα.
Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό, τα καρότα και τον άνηθο και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε άλλο ένα φλιτζάνι νερό και το χυμό από 1 1/2 λεμόνι.
Με το υπόλοιπο λεμόνι, τριβουμε τις αγκινάρες.
Αφού έχουν βράσει όλα τα υλικά, προσθέτουμε τις πατάτες, που έχουμε ξεπλύνει καλά, τον αρακά καθώς και τις αγκινάρες με τα κοτσάνια τους προς τα πάνω.
Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με λαδόκολλα στο μέγεθος της κατσαρόλας, με μια τρύπα στο μέσο.
Βάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας (φροντίζουμε ώστε οι αγκινάρες να καλύπτονται σχεδόν εξολοκλήρου από το νερό) και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για μια ώρα περίπου, μέχρι να πιεί τα νερά του και μείνει μόνο το λάδι.