Μαστίχα χιώτικη ή βανίλια γλυκό
Δημοσιέυτηκε: Fri, 07/02/2004 - 00:00 || Ενημερώθηκε: Thu, 04/25/2013 - 16:26
Μια από τις πιο κοινές Ελληνικές παιδικές αναμνήσεις είναι να καθόμαστε με τους μεγάλους στο καφενείο και να πιπιλίζουμε ένα μεταλλικό κουτάλι με γλυκό μαστίχα η βανίλια και να το βουτάμε σε παγωμένο νερό. Εδώ θα βρείτε μια συνταγή για να την φτιάξετε στο σπίτι για τα δικά σας παιδιά ή και για τους φίλους!
Συστατικά:
1 κουταλάκι του τσαγιού κοπανισμένη μαστίχα Χιώτικη ή 2 μασούρια βανίλιας
1 κιλό ζάχαρη
500 γρ. νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ξινό (όχι αναγκαίο συστατικό)
Οδηγίες:
1. Κομματιάζουμε τη μαστίχα όσο πιο πολύ μπορούμε είτε σε mulinex είτε με κονίαμα και γουδοχέρι.
2. Σε βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη (προσέχουμε να μην υπάρχει νερό ή ζάχαρη στα τοιχώματα της κατσαρόλας: αν συμβεί αυτό, σκουπίζουμε με πανί).
3.Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία (η ένδειξη στο μάτι της κουζίνας να είναι στο 1½).
4. Ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα με ξύλινη σπάτουλα και όταν το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε το ξινό και το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά ή έως ότου το σιρόπι να πέφτει από το κουτάλι όπως το μέλι.
5.Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.
6. Σκουπίζουμε ένα γυάλινο και βαθύ σκεύος με βρεγμένη πετσέτα και μέσα σε αυτό αδειάζουμε το ζεστό σιρόπι.
7.Αφήνουμε το σκεύος σε σταθερό σημείο και δεν το μετακινούμε (για μία ώρα περίπου) μέχρι το σιρόπι να είναι χλιαρό, δηλαδή μέχρι το χέρι μας να ανέχεται τη θερμοκρασία του σιροπιού.
8. Στη συνέχεια ανακατεύουμε δυνατά το σιρόπι με ξύλινη σπάτουλα έως ότου ασπρίσει.
9.Προσθέτουμε τη μαστίχα ή τη βανίλια, ανακατεύοντας συνεχώς και με δύναμη. Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένο βαζάκι.
Tips
Το γλυκό αυτό σερβίρεται με κουταλάκι του γλυκού, μέσα σε ποτήρι με παγωμένο νερό.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο:
Κύριο συστατικό:
Ειδικές κατηγορίες: