BACK

Ρεβύθια στο Φούρνο με Πορτοκάλι, Σέλινο και Λεμόνι

Η συνταγή αυτή είναι ό,τι πρέπει για κρύες χειμωνιάτικες μέρες. Η μουστάρδα και το πορτοκάλι δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση, που δε συναντάμε συχνά στις κλασσικές ρεβιθάδες, που φτιάχνονται πολύ στα Κυκλαδονήσια. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.3 (3 votes)

Συστατικά:

2 1/2 φλ. ρεβίθια

1/4 κ.γ. σόδα

αλάτι

1/3 φλ. ελαιόλαδο

2 φλ. κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο

1 μεγάλο καρότο σε λεπτές ροδέλες (προαιρετικά)

1-2 κ.γ. χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο

2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα

1 1/2 φλ. ζωμό κότας

1 μέτριο κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού ξερή ή φρέσκια (περίπου 20εκ.)

1 φλιτζ. σέλινο χοντροκομμένο

2 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon

1/4 φλ. χυμό λεμόνι φρεσκοστιμμένο

 

για το σερβίρισμα

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Οδηγίες:

Μουσκεύουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ.

Στραγγίζουμε, πασπαλίζουμε με σόδα και αφήνουμε στο σουρωτήρι για 2 ώρες.

Ξεπλένουμε καλά στη βρύση.

Αν θέλουμε να αφαιρέσουμε τις φλούδες τους τα τρίβουμε ελαφρά σε υφασμάτινη πετσέτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς.

Σε ένα μπόλ βάζουμε τα στραγγισμένα ρεβύθια, προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Σε μία πυράντοχη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. 

Προσθέτουμε το καρότο και ανακατεύουμε. 

Βάζουμε το χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο, προσθέτουμε το ζωμό, την πάπρικα, το πορτοκάλι και το σέλινο και αφήνουμε να πάρει βράση.

Αποσύρρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με διπλή στρώση αλουμινόχαρτου και το καπάκι.

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 120 βαθμούς, βάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για 6 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα ρεβύθια (να χυλώσουν).

Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το χυμό λεμόνι. Δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε τη γεύση προσθέτοντας αλάτι ή μαύρο πιπέρι, ανάλογα με την προτίμησή μας.

Περιχύνουμε με παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουμε τα ρεβύθια ζεστά ή χλιαρά σε θερμοκρασία δωματίου.