Ζύμη για γνήσια Ιταλική πίτσα
Η βασική συνταγή για γνήσια ιταλική πίτσα στα χέρια σας.
Συστατικά:
Για 4 πίτσες διαμέτρου 30-35 εκατoστά
500 γρ. αλεύρι σκληρό 00
320 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Οδηγίες:
Ακόμα μία γνήσια ιταλική συνταγή από την αγαπημένη μου γιαγιά.
Αν θυμάμαι καλά ήταν Χειμώνας του 1968-69 και μία Ferrari μπήκε στο σπίτι του παππού ερχόμενη απ’ ευθείας από την Ιταλία.
Δυστυχώς δεν ήταν αυτοκίνητο αλλά μία ειδική συσκευή κατακόκκινη Ferrari για ψήσιμο πίτσας με πέτρινη πλάκα καi αντίσταση στο καπάκι.
Η γιαγιά έβγαλε αμέσως τα κιτάπια της και βρήκε την απίστευτη συνταγή, στα Ιταλικά φυσικά, με δράμια και άλλα περίεργα μετρήματα που από τότε την φτιάχνω ανελλιπώς.
Κάθε φορά παίζω με τα αλεύρια που βρίσκω στην αγορά άλλοτε αφαιρώ το λάδι και προσθέτω λίγο νερό παραπάνω προσπαθώντας να την κάνω Ναπολιτάνικη, και πολλές φορές την πετυχαίνω αναπολώντας την γεύση που έτρωγα τότε παιδί με τυρί φοντίνα και σάλτσα ντομάτας γιατί η φρέσκια μοτσαρέλα τότε ήταν ανύπαρκτη.
Ποτέ όμως δεν μπόρεσα, ούτε και σήμερα ακόμα, να πετύχω το ψήσιμο που με μαεστρία και την βοήθεια του μαγικού φούρνου Ferrari έφτιαχνε η γιαγιά.
Αφράτη λεπτή κριτσανιστή ζύμη με απλά και ελάχιστα υλικά γεμάτα γεύση και αρώματα.
Σας την παραδίδω λοιπόν αυτούσια από το τετράδια της μαμάς μεταφρασμένη σε γραμμάρια και σημερινά υλικά αλλά πρέπει να βρείτε τον τρόπο να την ψήσετε σωστά για να την ευχαριστηθείτε και εσείς.
Σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν πέτρες και μεταλλικές μαντεμένιες πλάκες για ψήσιμο πίτσας που αν μπορείτε να προμηθευτείτε μία τέτοια δεν θα ξαναγοράσετε από έξω ποτέ !!!
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε την μαγιά να βγάλει φουσκάλες.
Στον κάδο του mixer ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε για λίγο.
Με τον γάντζο στο mixer προσθέτουμε τα υγρά με την μαγιά και αρχίζουμε να ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για πέντε λεπτά και μετά σε γρήγορη για άλλα τρία λεπτά μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και ελαστική.
Παίρνουμε την ζύμη από τον κάδο του mixer την δουλεύουμε για ένα – δύο λεπτά σε αλευρωμένο πάγκο την κάνουμε μία μπάλα και την βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ. Στην συνέχεια την σκεπάζουμε με μία πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να φουσκώσει για μία ώρα περίπου.
Όταν η ζύμη μας φουσκώσει και διπλασιαστεί την βγάζουμε από το μπολ και την χωρίζουμε σε 4 κομμάτια τα οποία πλάθουμε με τα χέρια μας σε μπαλάκια.
Τοποθετούμε τα μπαλάκια σε αλευρωμένο ταψί μακριά το ένα από το άλλο, σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 15 λεπτά.
Η ζύμη μας είναι έτοιμη να την ανοίξουμε λεπτή και να φτιάξουμε μία υπέροχη Pizza Napoletana.
Προσοχή στα πολλά υλικά !!!
Μία καθαρόαιμη Ιταλική πίτσα μαργαρίτα θέλει μια απλή αγελαδινή μοτσαρέλα φρέσκια σάλτσα ντομάτας και ελάχιστο βασιλικό ή ρίγανη για να την απολαύσετε ελαφριά και αεράτη.