Στην θαλάσσια περιοχή των Βορείων Σποράδων, όπου ανήκει το νησί Αλόννησος, αλιεύεται ο περίφημος τόνος Αλοννήσου. Από το Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο οι ψαράδες της περιοχής βγαίνουν με τα καϊκια τους στη θάλασσα και με παραγάδια ή συρτή αλιεύουν τον τόνο.
Στην συνέχεια τον προωθούν στο εργαστήριο, όπου γυναίκες του νησιού τον καθαρίζουν προσεκτικά. Κατόπιν ο τόνος βράζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι, αποστειρώνεται και συσκευάζεται σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια χωρίς συντηρητικά.
Ο ερυθρός τόνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια που κολυμπούν στις θάλασσες. Το μήκος του φθάνει τα δύο μέτρα περίπου και διατροφικά θεωρείται ένα από τα πιο ποιοτικά ψάρια παγκοσμίως.
Επομένως μπορεί να αποτελέσει στοιχείο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Ο συγκεκριμένος τόνος έχει καπνισθεί και έτσι έχει αποκτήσει πιο βαθιά γεύση.
Απολαύστε τον σαν γευστικό ουζομεζέ, φτιάξτε αρωματικές τονοσαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή όσπρια ή προσθέστε τον μαζί με ελιές και κάπαρη σε σάλτσες ντομάτας για ζυμαρικά.
Δοκιμάστε μία υπέροχη συνταγή. Πολίτικη σαλάτα με τόνο Αλονήσσου