Εκλεκτά εδέσματα και μόνο της αρμόζουν όπως, σολομός, χαβιάρι, προσιούτο, αλλά και κρεατικά με μία πιο μεστή σαμπάνια.
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει ένα γεύμα, από ένα ποτήρι brut σαμπάνια .
Οι πολύ ξηρές συνοδεύουν άριστα, χαβιάρι, όστρακα και θαλασσινά, ενώ οι πιο σαρκώδεις αλλά ξηρές, ψάρια ή και άσπρα κρέατα.
Η σαμπάνια φυσικά λατρεύει τις αλμυρές και όξινες γεύσεις, ένας κανόνας που την επιβάλλει με το χαβιάρι, ή με το ντόπιο αυγοτάραχο…
Οι πιο πολύπλοκες, χρονολογημένες απαιτούν ντελικάτα amuse bouche και ευγενή γλυκίσματα.
Με την paella με τα θαλασσινά και σαφράν, θα προτιμήσουμε μία ροζέ, ενώ με ένα ψάρι σαν τη σφυρίδα μια Blanc de Blancs.
Οι ώριμες λευκές αλλά και οι ροζέ ταιριάζουν και με πιάτα κρεάτων.
Άριστο συνοδό για έθνικ πιάτα – κινέζικη – ιαπωνική κουζίνα, αποτελεί μία σαμπάνια με δροσερή, φρουτώδη γεύση.
Απολαύστε τέλος υπέροχα σουφλέ και millefeuille με την demi – sec συντροφιά μιας σαμπάνιας.
Το αποτέλεσμα είναι απογειωτικό..
Οι ξηρές σαμπάνιες, με έντονη οξύτητα και γεμάτο σώμα, οι «σαμπάνιες φαγητού», αναζητούν λεπτά, διακριτικά εδέσματα όπως τα θαλασσινά ή ψάρια.
Με αυτό τον τρόπο απελευθερώνουν τον αυστηρό τους χαρακτήρα και αναδεικνύουν τα φίνα αρώματά τους.
Οι λιγότερο επιθετικές σαμπάνιες, με δροσερή οξύτητα και πιο ελαφρύ σώμα, οι «σαμπάνιες απεριτίφ», προτείνονται φυσικά για να ξεκινήσουν το γεύμα.
Αποτελούν λοιπόν ιδανικό πρώιμο και μάλλον κλασική λύση, όταν οι προηγούμενες, «σαμπάνιες φαγητού», αποτελούν μία τάση ολοένα αυξανόμενη.
Τέλος, επιλέγουμε σαμπάνιες όχι τελείως ξηρές, φρουτώδεις, με απλή γεύση ,«σαμπάνιες ευέλικτες» για να καταναλωθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, πριν ή μετά το δείπνο.