Τίποτα δε θα αντικαταστήσει ποτέ τη γεύση της, τη ζουμερή σάρκα της που λιώνει στο στόμα, το άρωμά της και την απέραντη ευχαρίστηση που δίνει όταν ξανάρχεται η ώρα της συγκομιδής.
Iστορία της φράουλας
Οι Ρωμαίοι γνώριζαν τη φράουλα, αλλά δεν την είχαν καλλιεργήσει στους κήπους τους. Κι όμως το επιστημονικό όνομά της, fragsris chiloensis, μας έρχεται από τα Λατινικά. Οι Ευρωπαίοι γείτονές μας, λιγότερο λαίμαργοι, προτίμησαν να την κρατήσουν στο έδαφος, να έρπεται, δείχνοντας έτσι μια κάποια αχαριστία μπροστά στα εξαίρετα γευστικά προτερήματα αυτού του υπέροχου φρούτου.
Το Μεσαίωνα θα αρχίσουν οι πρώτες καλλιέργειες της μικρής άγριας φράουλας, που ερχόταν από τις Άλπεις, της μόνης που ήταν γνωστή εκείνη την εποχή. Με την υβριδοποίησή της με άλλα ευρωπαϊκά είδη και με το χρόνο, n ποιότητά της θα βελτιωνόταν. Ωστόσο, το φρούτο αυτό παραμένει μικρό παρά το νέο αίμα που της έφερε το 170 αιώνα το αμερικάνικο είδος που ήρθε από τη Βιρτζίνια.
Όμως, η πραγματική επανάσταση στην ιστορία της φράουλας θα γίνει έναν αιώνα αργότερα χάρη σε φυτά που έφερε από τη Χιλή ο αξιωματικός του ναυτικού, Φρεζιέ. Έτσι, θα γεννηθούν οι πρώτες μεγάλες φράουλες που είναι και η βάση για τις περίπου 600 ποικιλίες τις οποίες απολαμβάνουμε σήμερα.
Ο καρπός της φράουλας
Οι καρποί της φράουλας είναι αυτοί οι μικροί κίτρινοι κόκκοι που υπάρχουν κατά δεκάδες στην επιφάνειά της.
Όταν την αγοράζουμε, μια φράουλα πρέπει να δείχνει καθαρή, λαμπερή και σαρκώδης. Επίσnς, οι μικρές σατινέ τριχούλες της πρέπει να φαίνονται ορθωμένες πάνω στην επιδερμίδα της. Όσο για τον πράσινο «γιακά» της, πρέπει να είναι καταπράσινος, καλοσχηματισμένος και γεμάτος δροσιά.
Ώριμες, οι φράουλες δε διατηρούνται περισσότερο από 48 ώρες μέσα σε ένα κουτί που κλείνει αεροστεγώς μέσα στο ψυγείο. Μπορείτε και να τις καταψύξετε, τοποθετώντας τις σε μια σειρά, τη μία πλάι στην άλλη. Όταν παγώσουν, μπορείτε να τις συγκεντρώσετε σε σακουλάκια, αλλά επειδή το φρούτο αυτό αγαπάει πολύ το νερό, η πλήρης κατάψυξη δεν συνιστάται. Το καλύτερο είναι να σερβίρετε τις φράουλες σφιχτές, με λίγο λεμόνι και με ζάχαρη.
Και κάτι ακόμη:
Να τις πλένετε με τα κοτσανάκια τους για να μην μπει νερό μέσα στη σάρκα τους, οπότε ένα μεγάλο μέρος από το άρωμά τους θα χαθεί.
Ωφελιμότητα της φράουλας
Παρόλο που περιέχει μόνο 40 θερμίδες ανά 100 γρ., η φράουλα είναι καθαρτική, διουρητική και δίνει στον οργανισμό βιταμίνες Β και C, σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο και τανίνες, στοιχεία που συνιστώνται στους υπερτασικούς και σε εκείνους που υποφέρουν από ρευματισμούς και δυσκοιλιότητα.
Η Φράουλα
Ο Στέλιος Παρλιάρος στο βιβλίο του Γλυκά με Φρούτα - Εκδόσεις Σιδέρης, 2006 διηγείται την ιστορία της φράουλας.