Καυτερό Αρνάκι ψητό με λαχανικά
Το αρνί μαγειρεμένο με καυτερό πιπέρι με μια σάλτσα μουστάρδα.
Συστατικά:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑΔΑ:
4 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά καυτερή χοντροκομμένη
2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
2-3 αρνίσια μπούτια (περίπου 3-4 κιλά)
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΤΟ:
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια
2 μάτσα μαϊντανο ψιλοκομμένο
4 κλώναρια δεντρολίβανο φρέσκο, απο το οποίο
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο και το υπόλοιπο
χοντροκομμένο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
2 μαραθόριζες κομμένες στα τέσσερα
8 κρεμμύδια μικρά,κομμένα στα τέσσερα
8 καρότα κομμένα σε φέτες
2 1/2 φλιτζ. λευκό κρασί, και επιπλέον για την σάλτσα
1 φλιτζ. νερό ή' περισσότερο
2-3 κουτ. σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
Οδηγίες:
Σε μπλέντερ,λιώστε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Με μαχαίρι, κάντε 25 με 30 κοψιές στα μπούτια και βάλτε μέσα φετάκια σκόρδο.Τρίψτε το κρέας με τη μαρινάδα, βάλτε το σε πλαστική
σακούλα που να κλείνει ερμητικά και αφήστε το στο ψυγείο μία νύχτα ή 24 ώρες.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°c. Σε ταψί, απλώστε τα κρεμμύδια και τα καρότα σε λεπτή στρώση. Προσθέστε το κρασί και νερό όσο χρειάζεται για να σκεπάσει σχεδόν τα λαχανικά.
Ψήστε για 20 λεπτά.Με το χέρι, αλείψτε τη μαραθόριζα με λάδι.
Όταν βγάλετε το ταψί από το φούρνο,σπρώξτε κρεμμύδι και καρότα στισ άκρες για να κάνετε χώρο για το κρέας στο κέντρο.Στρ'ωστε τον άδειο χώρο με το χοντροκομμένο μαϊντανό και το
δεντρολίβανο. Ακουμπήστε το μπούτι από πάνω και βάλτε μπόλικο αλάτι και πιπέρι.
Ανακατέψτε μαζί τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το δεντρολίβανο και πιέστε τα να κολλήσουν
στη επιφάνεια του κρέατος.Γύρω απο το κρέας βάλτε τη μαραθόριζα.Βάλτε το ταψί στο φούρνο και χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180°c.
Στη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτετε επιπλέον κρασί και νερό αν χρειάζεται, για να μην ξεραθούν τα λαχανικά.Ψήστε για 1 ώρα και 15 λεπτά ή όσο θέλετε,ανάλογα με το γούστο σας.
Βγάλτε το κρέας, σκεπάστε το με διπλό αλουμινόχαρτο και αφήσετε να μείνει σε ζεσταμένη πιατέλα με λαχανικά, για 10 λεπτά.
Στην εστία βάλτε το ταψί, αδειάστε 1 1/2 φλιτζ. κρασί και με σπάτουλα ξύστε να ξεκολλήσετε τις νοστιμιές από τα τοιχώματα.
Βράστε 4-5 λεπτά να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
Προσθέστε 2-3 κουτ. σούπας βούτυρο, αν θέλετε, ανακατέψτε και σερβίρετε αμέσως τη σάλτσα μαζί με το κρέας.