Σώς Ολλαντέζ - Sauce Hollandaise
Η σώς Ολλαντέζ ειναι μια παχύρευστη κρεμώδης ελαφρώς κίτρινη σάλτσα με ελαφριά γεύση λεμονιού που ταιρειάζει πολύ με αυγά
Συστατικά:
3 κρόκοι αυγών
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ντιζόν
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού καγιέν (προαιρετικό)
10 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο (αν χρησιμοποιείτε το αλατισμένο βούτυρο, παραλείψτε το πρόσθετο αλάτι)
Οδηγίες:
Λιώνουμε το βούτυρο σιγά-σιγά σε μια μικρή κατσαρόλα.
Προσπαθούμε να μην το αφήσουμε να βράσει .
Προσθέτουμε τους κρόκους, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι καγιέν στο μπλέντερ μας.
Ανακατεύουμε το μίγμα των κρόκων των αυγών με μέση ταχύτητα περίπου 20-30 δευτερόλεπτα.
Γυρίζουμε το μπλέντερ στη χαμηλότερη ρύθμιση του (αν υπάρχει μόνο μία ταχύτητα στο μπλέντερ να συνεχίσει να λειτουργεί), και ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο σιγά-σιγά.
Συνεχίζουμε για ακόμα 20-30 δευτερόλεπτα μεχρι το βούτυρο να ενσωματωθεί.
Δοκιμάζουμε τη σάλτσα, θα πρέπει να είναι βουτυρώδης, με γεύση λεμονιού και ελαφρώς αλμυρή.
Μπορούμε να διορθώσουμε προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού ή αλάτι.
Αν την θέλουμε πιο ρευστή, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε ακόμα λίγο.