Βασική Συνταγή Σάλτσα Ντομάτας
Όταν οι φρέσκες αρωματικές ντομάτες του καλοκαιριού φθάνουν στο αποκορύφωμα της ωρίμανσης τους είναι ιδάνικές για την τέλεια σάλτσα ντομάτας.
Συστατικά:
1 κιλό ντομάτες σαρκώδεις γινωμένες, τριμμένες στον τρίφτη
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού, ή περισσότερο, μπούκοβο
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι γλυκό κρασί (Μαυροδάφνη ή Σαμιώτικο)
2 φύλλα δάφνη
1 ξυλάκι κανέλλα (προαιρετικά)
Αλάτι
Λίγη ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες:
Η δική μου εκδοχή, με τις παραλλαγές της
Σε βαθύ τηγάνι ή απλωτή κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι 4 λεπτά περίπου, να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπούκοβο, γυρίστε τα 2-3 φορές, και μόλις αρχίσει να ξανθαίνει το σκόρδο αδειάστε το κρασί στην κατσαρόλα.
Βράστε 30 δευτερόλεπτα και προσθέστε τις ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη, τη δάφνη, την κανέλα και την πορτοκαλόφλουδα, αν τα χρησιμοποιείτε. Βράστε 3-4 λεπτά, βάλτε λίγο αλάτι και χαμηλώστε πολύ τη φωτιά. Σιγοβράστε τη σάλτσα μισοσκεπασμένη για 20-30 λεπτά, να δέσει. Δοκιμάστε και, αν θέλετε, βάλτε ζάχαρη και περισσότερο αλάτι και πιπέρι.
Πετάξτε τη δάφνη και την κανέλα και ανακατώστε τη σάλτσα με βρασμένα ζυμαρικά μόλις τα σουρώσετε, ή αφήστε την να κρυώσει, και διατηρήστε την στο ψυγείο 5-6 μέρες.
Ξαναβράστε για 2-3 λεπτά τη σάλτσα, προτού να την χρησιμοποιήσετε.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
Αντί για δάφνη, μπορείτε να αρωματίσετε τη σάλτσα με κλωνάρια φρέσκο ή ξερό θυμάρι, θρούμπι ή ρίγανη.
Προσθέστε 1-2 μέτρια καρότα τριμμένα στον τρίφτη, μαζί με τις ντομάτες, για να δώσετε υφή και γλύκα στη σάλτσα.
Αντί για ζάχαρη μπορείτε να γλυκάνετε τη σάλτσα με μια χούφτα σταφίδες που θα τις βράσετε μαζί με τις ντομάτες.
Την τελευταία στιγμή, όταν πρόκειται να ανακατώσετε τη σάλτσα με ζυμαρικά, προσθέστε της 6-7 μεγάλα φύλλα βασιλικό, ψιλοκομμένα, ή μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο.
Κομματάκια χοιρινό, λίγο λουκάνικο, ή 2-3 φετάκια ψιλοκομμένο μπέικον μπορούν να σοταριστούν μαζί με το κρεμμύδι για να κάνετε μια πιο σύνθετη σάλτσα.