Φάβα Σκορδαλιά
Συστατικά:
2 φλιτζάνια φάβα που έχετε μουλιάσει και ξεπλύνει
2 φύλλα δάφνης
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
4-6 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
3-4 κουταλιές της σούπας ξηρό λευκό κρασί
2 κουταλιές της σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη συν όση χρειάζεται για το γαρνίρισμα
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ένα ή όλα από τα εξής υλικά για να βάλετε πάνω από τη φάβα
1 φλιτζάνι κομμένο φρέσκο κόλιανδρο
2-3 κουταλιές της σούπας κομμένες ελιές Καλαμών, χωρίς τα κουκούτσια τους
4-5 λιαστές τομάτες που έχουν διατηρηθεί στο λάδι, στραγγισμένες και χοντροκομμένες
1 μέτρια τομάτα, αποφλοιωμένη, στραγγισμένη και κομμένη σε κυβάκια, χωρίς τους σπόρους
2-3 χλωροί βολβοί από σκόρδα ή αγριόπρασο (με το λευκό και το μεγαλύτερο μέρος από το χλωρό, πράσινο στέλεχος), κομμένοι σε λεπτές ροδέλες
λίγη χοντροκομμένη ρόκα
λίγα χοντροκομμένα κοτσανάκια
γλιστρίδας ή πλατύφυλλου μαϊντανού
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Οδηγίες:
Βάζετε τη φάβα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθεί κατά 10 εκ. και την αφήνετε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 5 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό που έχει συγκεντρωθεί. Βάζετε μέσα τα δαφνόφυλλα και σιγοβράζετε για ακόμη 40 λεπτά ανακατεύοντας που και που κι ενώ προσθέτετε και λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται ώστε να καλύπτεται η φάβα όση ώρα γίνεται. Προσθέτετε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και σιγοβράζετε για ακόμη 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η φάβα και σχεδόν να στεγνώσει.
Πολτοποιείτε τη φάβα με τη βοήθεια του μίξερ ή του πολυκόφτη. Αφήνετε τον πολτό αυτό να κρυώσει εντελώς και να πήξει αρκετά.
Κοπανάτε σε ένα μεγάλο γουδί το σκόρδο μαζί με το υπόλοιπο 1 κουταλάκι αλατιού μέχρι να γίνει αλοιφή. Προσθέτετε 2 φλιτζάνια πάνω-κάτω από τον πολτό και συνεχίζετε να τα κοπανάτε στο γουδί προκειμένου να ενσωματωθεί και το σκόρδο στο μείγμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μιξεράκι ή τον πολυκόφτη.
Αναμειγνύεται σε μια μεγάλη γαβάθα το μείγμα με το σκόρδο, τον υπόλοιπο πολτό της φάβας, το λάδι, 3 κουταλιές της σούπας ξίδι κι άλλες τόσες κρασί, τη ρίγανη, όσο πιπέρι θέλετε και ανακατεύετε ζωηρά για να δέσει το μείγμα. Δοκιμάζετε και προσθέτετε όσο αλατοπίπερο χρειάζεται. Κλείνετε το καπάκι και το βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 3 ώρες ή αποβραδίς.
Εάν η σκορδαλιά σας φαίνεται πολύ πηχτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξίδι, κρασί και νερό για να την αραιώσετε. Την απλώνετε σε μια πιατέλα, την πασπαλίζετε με ρίγανη, τη γαρνίρετε με κάποια/α από τα παραπάνω υλικά της επιλογής σας και τη σερβίρετε.