Χορτόπιτα Προβηγκίας
Το μείγμα με τα αποξηραμένα μυρωδικά Προβηγκίας μπορείτε να το βρείτε σε ειδικευμένα καταστήματα και σε ορισμένα σουπερμάρκετ. Αντ’ αυτών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συνδυασμό με αποξηραμένο θυμάρι, βασιλικό, θρούμπη και σπόρους από μάραθο.
Συστατικά:
1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό (40-45°C)
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξερή
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα μυρωδικά Προβηγκίας
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι ψιλό
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
κορν-φλάουερ
Οδηγίες:
Αδειάζετε 1½ φλιτζάνι ζεστό νερό σε ένα μεγάλο μπολ και πασπαλίζετε μαγιά. Την αφήνετε να σταθεί λιγάκι, μέχρι να διαλυθεί, για δέκα περίπου λεπτά. Αναμειγνύετε 1 φλιτζάνι αλεύρι, 1 κουταλιά της σούπας μυρωδικά Προβηγκίας και αλάτι, μαζί με 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι μέχρι να ανακατευτούν καλά. Χτυπάτε προσθέτοντας αρκετό αλεύρι -ένα φλιτζάνι κάθε φορά- ώσπου να σχηματιστεί μια πηχτή και ελαφρώς κολλώδης ζύμη.
Βάζετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική, πριν την πλάσετε σε μπαλάκια. Λαδώνετε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε μέσα τη ζύμη και την περιστρέφετε ώστε να αλειφθεί με λάδι. Κλείνετε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και από πάνω βάζετε και μια πετσέτα. Την αφήνετε να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος, που δεν κάνει ρεύμα, για μια ώρα, μέχρι να γίνει η διπλάσια. Στερεώνετε ένα συρταράκι στο μέσο του φούρνου κι άλλο ένα στο επάνω μέρος και προθερμαίνετε στους 230°C. Πασπαλίζετε γενναιόδωρα δύο ταψιά με κορν-φλάουερ. Πατικώνετε τη ζύμη.
Τη δουλεύετε στην αλευρωμένη επιφάνεια και τη κόβετε στη μέση σε σχήμα καρβελιού μεγέθους 28x20 εκ. Τη μεταφέρετε στα ταψιά, που έχετε ήδη προετοιμάσει, και περνάτε την κάθε πίτα με 1 κουταλιά της σούπας λάδι με το πινέλο. Τις πασπαλίζετε με 1,5 κουταλάκι του γλυκού μυρωδικά Προβηγκίας. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε βαθιά τα καρβέλια στα 5 εκ., σε διάφορα σημεία (εκτός από τις άκρες), αφήνοντας ίσα διαστήματα ανάμεσα στις εγκοπές και τις τραβάτε προκειμένου να δημιουργήσετε αυτά τα ανοίγματα.
Καλύπτετε με μια πλαστική μεμβράνη και τα αφήνετε να φουσκώσουν σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να γίνει αρκετά αφράτο, για περίπου 20 λεπτά. Βάζετε τα ζυμάρια στο φούρνο. Χύνετε κατευθείαν 1/4 φλιτζανιού νερό στο κάτω μέρος του φούρνου ώστε να σχηματισθούν υδρατμοί. Ψήνετε τα ψωμιά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν στο επάνω μέρος τους και να είναι ελαφρώς τραγανιστά στη βάση. Στα μισά περίπου του ψησίματος -γύρω στα 18 λεπτά, δηλαδή- αλλάζετε τα ταψιά, βάζοντάς το ένα στη θέση του άλλου καθώς και το μπροστινό μέρος του καθενός προς τα πίσω. Αφήνετε τα καρβέλια να κρυώσουν για 10 λεπτά και τα σερβίρετε είτε ζεστά είτε σε θερμοκρασία δωματίου.