Χταπόδι στιφάδο
Χταποδάκι λουκούμι με αρώματα ελληνικής υπαίθρου.
Συστατικά:
11/2-2 κιλά χταπόδι κομμένο σε κομμάτια
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
2 δαφνόφυλλα
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι ελάχιστο
πιπέρι
1/2 ποτήρι του νερού κρασί
1 ποτήρι του νερού ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτές
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
4 ποτήρια νερό
Οδηγίες:
Σε βραστό νερό ζεματίζουμε το χταπόδι και το κόβούμε κομμάτια. Ζεματισμένο κόβεται πολύ πιο εύκολα.
Ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζούμε λίγο τα κρεμμυδάκια στιφάδού, τα οποία και βάζουμε μετά σε ένα μπολ.
Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζουμε το κομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο.
Μετά από λίγο βάζουμε το χταπόδι και, αφού το τσιγαρίσουμε λίγο στο λάδι, ρίχνουμε το κρασί, μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την ντομάτα πελτέ, μετά από λίγο το αλάτι, το πιπέρι, τα δαφνόφυλλα και τα ψιλοκομμένα ντοματάκια.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και βράζουμε το φαγητό για 1 ώρα και 15 λεπτά-1 ώρα και 30 λεπτά σε σιγανή φωτιά.
30 λεπτά αφότου αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια στιφάδου.
Πολύ νόστιμο και εντυπωσιακό ελληνικό φαγητό.
Από το βιβλίο "Συνταγές της Τασίας"- Τασία Δενδρινού
Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη