Λεπτή κολοκυθόπιτα Φερών
Σκεφτείτε ότι κάποτε οι άνθρωποι γύριζαν από τη δουλειά τους στα χωράφια -σκληρή δηλαδή δουλειά- και, αν δεν υπήρχε κάποιος στο σπίτι να έχει φαγητό μαγειρεμένο, έπρεπε να φτιάξουν στα γρήγορα κάτι. Γιατί, ακόμα κι αν είχαν χρήμα για ν' αγοράσουν κάτι έτοιμο, δεν υπήρχαν μαγαζιά να το πουλούν. Η αυτάρκεια ήταν απλά αδήριτη ανάγκη. Ένα φαγητό, συνεπώς, που προοριζόταν να καλύψει μια τέτοια ανάγκη, δεν μπορούσε να είναι πολύπλοκο ούτε να χρειάζεται παρατεταμένο μαγείρεμα. Κοντά στο νου κι η γνώση. Αυτού του τύπου τα fast food παρουσιάζουν ενδιαφέρον και αποκαλύπτουν πόσο φιλοσοφημένη διαδικασία είναι η αντιμετώπιση της πραγματικότητας.
Συστατικά:
4 κολοκύθια
4 αυγά
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
μπόλικο δυόσμο
αλάτι ή ζάχαρη
λίγο λάδι
Οδηγίες:
Η συνταγή μας είναι από τις ακριτικές Φέρες και μοιάζει με κολοκυθόπιτα, μόνο που είναι στοιχειώδης. Μου θυμίζει περισσότερο τους αρχαίους πλακούντες, έτσι που γίνεται λεπτή και χωρίς φύλλα. Αυτή η συγκεκριμένη πίτα έχει και μιαν ιδιαιτερότητα: γίνεται άλλοτε αλμυρή και άλλοτε γλυκιά. Χρησιμοποιήστε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, είναι μια καινοτομία που σας απαλλάσσει από τον μπελά της σόδας ή του μπέικιν. Τρίψτε στον τρίφτη 4 κολοκύθια και στείψτε τα καλά. Χτυπήστε σε μια λεκανίτσα 4 αυγά, προσθέστε τα στειμμένα κολοκύθια, το ανάλογο αλάτι, 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και μπόλικο ψιλοκομμένο δυόσμο. Χτυπήστε τα να ενωθούν καλά όλα τα υλικά, αδειάστε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο 180° C.
Προσέξτε να μην είναι χοντρή η πίτα σας, αλλά μέχρι 1 ½ εκατοστό μόνο. Αν την προτιμάτε γλυκιά, θα βάλετε μόνο μια πρέζα αλάτι και θα προσθέσετε 3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη ή όση σας αρέσει. Προσέξτε επίσης να μην την παραψήσετε, γιατί θα αφυδατωθεί εντελώς και θα γίνει άνοστη. Ανάλογα με το είδος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε και το φούρνο θα χρειαστεί γύρω στα 40 λεπτά ψήσιμο.