BACK

Πίτα θαλασσινώv

Η Μυρσίνη Λαμπράκη φτιάχνει μια πίτα θαλασσινών που θα φέρει την μυρωδιά της θάλασσας μέσα στο σπίτι σας.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1 μέτριο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες
1 φύλλο δάφνης
600 ml ζωμό θαλασσινών η λαχανικών 500 γρ. σολομό φιλέτο 500 γρ. θαλασσινά mix ( καλαμάρι, μύδια κτλ)
100 ml λευκό κρασί
50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ βούτυρο αγελαδινό
200 ml κρέμα γάλακτος
1 κουτ. γλ. πελτέ ντομάτας
Ξύσμα από 1 λεμόνι 1 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3-4 ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 ½ κουτ.σουπ. βούτυρο λιωμένο για να αλείψουμε τα φύλλα

Οδηγίες:

Βάζετε το κρεμμύδι και τη δάφνη σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα με τον ζωμό θαλασσινών και το κρασί.
Αφήνετε να σιγοβράσουν για 5 '. Προσθέτετε το μείγμα θαλασσινών. Σιγοβράζετε για 3 '.
Στη συνέχεια, προσθέτετε το ψάρι σε κύβους. Καλύπτετε και ανακατεύετε απαλά για 2 έως 3 λεπτά, μέχρι τα θαλασσινά να αλλάξουν χρώμα.
Κατεβάζετε από τη φωτιά και, χρησιμοποιείται μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετείτε το ψάρι και τα θαλασσινά σε ένα πυρέξ.
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200 ℃. Ανακατεύετε το αλεύρι και το μισό βούτυρο μέχρι να αποκτήσουν μια κολλώδη υφή.
Προσθέσετε σιγά-σιγά μια ποσότητα από τον ζωμό και ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια σάλτσα παχύρευστη.
Βράζετε για 2’. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος , τον πελτέ ντομάτας και το ξύσμα λεμονιού, το μαϊντανό, τις ντομάτες και αλάτι και πιπέρι, στη συνέχεια, προσθέτετε το ψάρι σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος.
Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο.
Πασπαλίζετε 1 φύλλο κρούστας με αυτό και τοποθετείτε ένα άλλο φύλλο από πάνω, στη συνέχεια, τοποθετείτε και άλλο φύλλο πάνω από την πίτα ώστε να ενωθούν οι άκρες.
Βουτυρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα, τσαλακώνετε το καθένα από αυτά και τα βάζετε από πάνω .
Ψήνετε στους 180 ο C  για 30 λεπτά  στη μεσαία σχάρα του φούρνου έως ότου η ζύμη γίνει χρυσή και τραγανή.

Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: