BACK

Τάρτα με βερίκοκα ή νεκταρίνια

Όταν βγαίνουν τα πρώτα βερίκοκα, η μόνη γλυκιά τάρτα σαν που θέλω να κάνω είναι αυτή της Αγλαΐας Κρεμέζη.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1 ½ φλιτζ. μπισκότα αμαρέτι, ή άλλα μπισκότα αμυγδάλου, θρυμματισμένα
1/2 φλιτζ. χοντροσπασμένα αμύγδαλα
8-10 βερίκοκα, ή 5-6 νεκταρίνια (δείτε και παραλλαγή)
1 ½ φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό
3/4 φλιτζ. ζάχαρη ή περισσότερη, κατά βούληση
2 αβγά
1 κουτ. γλυκού vanilla extract (υγρή βανίλια)
κουκουνάρι καβουρντισμένο, αμύγδαλα ή φιστίκια (προαιρετικά)
άχνη ζάχαρη (προαιρετικά)

Οδηγίες:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180oC.
Σε μίξερ ή μπολ βάλτε τα θρυμματισμένα μπισκότα και το λιωμένο βούτυρο και δουλέψτε τα να γίνουν μείγμα.
Σε ταψάκι για τάρτα με διάμετρο περίπου 25 εκ. βάλτε το μισό από το μείγμα και απλώστε το στον πάτο και στα πλάγια.
Κόψτε τα βερίκοκα ή τα νεκταρίνια στη μέση και αφαιρέστε το κουκούτσι. Τοποθετήστε τα στο ταψάκι, με την κομμένη μεριά προς τα πάνω.

Σε μίξερ ή σε μπολ αναμείξτε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τα αβγά και τη βανίλια, δουλεύοντας για να πάρετε λείο μείγμα.
Με το μείγμα αυτό περιχύστε τα νεκταρίνια και από πάνω πασπαλίστε με το υπόλοιπο από τα μπισκότα-βούτυρο.
Ψήστε περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και κατόπιν να σφίξει στο κέντρο.
Αφήστε το γλυκό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν βάλτε το στο ψυγείο.
Σερβίρεται παγωμένο. Αν θέλετε πασπαλίστε με κουκουνάρι, φιστίκια ή αμύγδαλα και με ζάχαρη άχνη.

Tips

Αντί για βερίκοκα ή νεκταρίνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιαρμάδες ή ροδάκινα. Τα ροδάκινα και τους γιαρμάδες πρέπει να τα ξεφλουδίσετε. Προσθέστε ανάλογη ζάχαρη αν τα φρούτα είναι λιγότερο ή περισσότερο ξινουλά.