Λαχανικά γεμιστά με λαχανικά
Μια αρκετά μπελαλίδικη συνταγή, με πολλά υλικά και αρκετά στάδια μαγειρέματος που όμως δίνει ένα πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα, ιδανικό για χορτοφάγους, αλλά και νηστεία αν αφαιρέσετε το τριμμένο τυρί και το γάλα. Μια πραγματικά μεσογειακή συνταγή που γεμίζει λαχανικά, που δε συνηθίζουμε να γεμίζουμε στα κλασικά γεμιστά μας.
Συστατικά:
8 μικρές σφιxτές και ώριμες ντομάτες
8 μικρές τρυφερές πράσινες πιπεριές
8 στρογγυλά, κοντόχοντρα κολοκυθάκια
8 μεγάλοι κολοκυθανθοί
4 μικρές στρογγυλές μελιτζάνες και 1 μεγάλη
8 μεγάλα κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο χωρίς τις πράσινες ουρίτσες τους
20 τρυφερά αμπελόφυλλα
2 κ.σ. ρύζι (προαιρετικό)
2 κ.σ. γάλα εβαπορέ
4 κ.σ. κουκουνάρι
4 κ.σ. τριμμένο κεφαλοτύρι
δυόσμος, μαϊντανός, ρίγανη και θρούμπι
1 κ.γλ. κύμινο σε σπόρους
8 κ.σ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C
1. Αφαιρούμε την ψίχα από τις ντομάτες, τις αναποδογυρίζουμε σε χαρτί κουζίνας κι αφήνουμε να στραγγίξουν τα υγρά τους.
2. Σε νερό αλατισμένο που βράζει βάζουμε για 5 λεπτά τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τα κρεμμύδια. Τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν κι αυτά τα νερά τους.
3. Στο ίδιο νερό, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα.
4. Περνάμε την ψίχα της ντομάτας στο μπλέντερ.
5. Σ' ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι και βάζουμε να ροδίσουν με τη σειρά τα κρεμμύδια, το κουκουνάρι, τα κυβάκια της μελιτζάνας και τα κολοκύθια και τέλος 4 κουταλιές σούπας χυμό ντομάτας.
6. Αν επιλέξουμε την εκδοχή "με ρύζι", προσθέτουμε εδώ 2 κουταλιές σούπας ρύζι και ¾ του φλιτζανιού ζεστό νερό. Αν όχι, προσθέτουμε απλώς το γάλα εβαπορέ.
7. Προσθέτουμε το σκορδάκι ψιλοκομμένο, το δυόσμο, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το θρούμπι και 1/2 κουταλάκι γλυκού κύμινο. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το μείγμα να βράσει.
8. Προσθέτουμε το μισό τυρί.
9. Στρώνουμε το ταψί με μ' ένα στρώμα αμπελόφυλλα.
10. Αλατίζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες και γεμίζουμε με τη γέμιση. Κάνουμε το ίδιο με τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τις κορφάδες, και τυλίγουμε 8 μεγαλούτσικα ντολμαδάκια με τα αμπελόφυλλα που έχουμε κρατήσει στην άκρη.
11. Βάζουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, να πάρουν χρώμα.
12. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό της ντομάτας, τον αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις, προσθέτουμε ελάχιστη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα γεμιστά και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
13. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και αφήνουμε να ψηθούν για 50 λεπτά περίπου.