BACK

Πίτα στρούντελ με τυρί - Gibanica

Αυτή η συνταγή για αλμυρή - Σέρβικη gibanica - είναι ένα μείγμα από τυρί κρέμα, τυρί cottage και φέτα μεταξύ των στρωμάτων του φύλλου ζύμης που ψήνεται μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να γίνουν τραγανά.

 
 
Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1 πακέτο φύλλο ζύμης

500 γρ. τυρί τύπου cottage
500 γρ. τυρί κρέμα ή κατίκι Δομοκού ή φέτα
5 αβγά
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 φλ. λάδι (ηλιέλαιο ή άλλο λάδι ελαφρύ στη γεύση)
1 1/2 φλ. γάλα
20 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. γάλα

Οδηγίες:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 .

Αναμειγνύουμε το τυρί  σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα, χτυπώντας το μείγμα μετά από κάθε προσθήκη.

Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν καλά.

Βουτυρώνουμε και τοποθετούμε μια στρώση ζύμης σε ένα βαθύ ταψί. 

Βουτάμε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης στο μείγμα και τοποθετούμε στην τύχη στο ταψί.

Κρατάμε περίπου 3 κομμάτια ζύμης που δεν τα βουτάμε στο μείγμα καθώς και μερικές κουταλιές της σούπας μείγματος.

Σκεπάζουμε το μείγμα με τις υπόλοιπες στρώσεις ζύμης.

Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και πασπαλίζουμε πάνω στη ζύμη.

Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα και επιπλέον λίγο γάλα.

Ψήνουμε  για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. 

Αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Tips

Σερβίρεται ζεστή. Το πιάτο αυτό συνήθως συνοδεύεται με ένα ποτήρι ξυνόγαλα ή μπύρα. Gibanica είναι ένα από αυτά τα πιάτα που σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους και συνήθως καταναλώνεται στην περιοχη των Βαλκανίων. Για κάποιους είναι ένα επιδόρπιο, για άλλους είναι ένα νόστιμο πιάτο ή κυρίως πιάτο. Αυτό που παραμένει σταθερό είναι τα στρώματα της ζύμης και η γέμιση. Μερικές φορές, η ζύμη με μαγιά, άλλες φορές, είναι μια κρούστα ζύμης, και ακόμη άλλες φορές είναι φτιαγμένο με ζύμη στρούντελ επίσης γνωστή ως πίτα ή ζύμη φύλλου. Η γλυκαντική ουσία μπορεί να είναι ζάχαρη ή μέλι και σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα προστίθενται μερικές φορές.