Ψητό λαβράκι με φινόκιο
Γευστικότατος συνδιασμός με ψάρι και λαχανικά.
Συστατικά:
1 λαβράκι, 1.750 γρ καθαρισμένο
60 με 90 ml (4-6 κουταλιές) ελαιόλαδο
10 με 15 ml (2-3 κουταλάκια) σπόρους μάραθου
2 μεγάλα φινόκιο, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες (κρατάτε τους βλαστούς)
60 ml (4 κουταλιές) ούζο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Οδηγίες:
Χαράζετε βαθιά με ένα κοφτερό μαχαίρι σε 3 με 4 μέρη το ψάρι και από τις δύο πλευρές. Το αλείφετε με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνετε. Πασπαλίζετε με τους σπόρους μάραθου τις σχισμές και την κοιλιά του ψαριού. Μαγειρεύετε το φινόκιο.
Προθερμαίνετε το γκριλ. Βάζετε τις φέτες του φινόκιο σε πυρίμαχο σκεύος ή στη σχάρα του γκριλ και τις αλείφετε με λάδι. Τις ψήνετε για 4 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις μεταφέρετε σε μια πιατέλα.
Τοποθετείτε το ψάρι στη λαδωμένη σχάρα του γκριλ και σε απόσταση 10 με 13 εκ. από τη φωτιά. Το ψήνετε 10 με 12 λεπτά από την κάθε πλευρά αλείφοντας το κατά διαστήματα με λάδι.
Βάζετε το ψάρι πάνω στις φέτες φινόκιο. Γαρνίρετε με τους βλαστούς. Περιχύνετε το ψάρι με το Περνό ή το ούζο και το ανάβετε να γίνει φλαμπέ.