Σούπα με σπανάκι, ρεβύθια και σαφράν
Μία ασυνήθιστη συνταγή για ρεβύθια που αν αφαιρέσετε το ζαμπόν που περιέχει, τότε θα μπορέσετε να την προσφέρετε ακόμα και στους vegan φίλους.
Συστατικά:
500 γρ. ρεβύθια
½ κεφάλι σκόρδο
1 φύλλο δάφνη
1 ολόκληρο κρεμμύιδ ξεφλουδισμένο
500 γρ. σπανάκι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 φέτες χωριάτικο ψωμί
1 σκελίδα σκόρδο ξεφλουδισμένη
4 κουταλιές της σούπας καπνιστό ζαμπόν
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
Οδηγίες:
Αποβραδίς βάζουμε τα ρεβύθια στο νερό για να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, το μισό κεφάλι του σκόρδου, τη δάφνη, το κρεμμύδι και λίγο αλάτι, σκεπασμένα, σε δυνατή φωτιά.
Μόλις βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τα ρεβύθια μέχρι να είναι τρυφερά, περίπου 1 ½ ώρα.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Αφαιρούμε τα κοτσάνια και το χοντροκόβουμε.
Το μαγειρεύουμε με λίγο αλάτι, σκεπασμένο, σε σιγανή φωτιά για 4-5 λεπτά μέχρι να μαραθεί.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε το ψωμί και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν.
Τα μεταφέρουμε στο μπλέντερ, αφήνοντας το λάδι στο τηγάνι, και τα πολτοποιούμε μαζί με το σαφράν.
Σιγά-σιγά προσθέτουμε ένα φλιτζάνι από το νερό από τα ρεβύθια και χτυπάμε μέχρι να είναι λείο το μείγμα.
Το ξαναρίχνουμε στα ρεβύθια.
Ζεσταίνουμε το λάδι που έχει μείνει στο τηγάνι και σοτάρουμε το μαραμένο σπανάκι, το ζαμπόν και το μαϊντανό για 1 λεπτό.
Τα προσθέτουμε στα ρεβύθια ανακατεύοντας καλά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη σούπα για άλλα 10 λεπτά.
Σερβίρουμε.