Τάρτα με πράσο και σύγκλινο Μάνης
Δημοσιέυτηκε: Wed, 02/27/2008 - 00:00 || Ενημερώθηκε: Tue, 09/01/2015 - 15:03
Αυτή η τάρτα είναι βασισμένη στην παραδοσιακή πρασσόπιτα, όμως ο συνδυασμός της γλύκας του πράσσου με το καπνιστό του συγκλινού είναι κάτι το μοναδικό.
Συστατικά:
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. βούτυρο αγελάδας από το ψυγείο
1 κ.γλ. ζάχαρη
½ κ.γλ. αλάτι
1 αβγό
50 ml νερό παγωμένο
Για τη γέμιση
1 κιλό πράσα
150 γρ. σύγκλινο Μάνης ή μπέικον, ψιλοκομμένα
150 γρ. φέτα σε τρίμμα
200 ml γάλα
3 αβγά, χτυπημένα
80 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια (προαιρετικά)
Οδηγίες:
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια.
2.Τρίβουμε το μείγμα μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
3.Προσθέτουμε στο τέλος τον κρόκο και το νερό και ζυμώνουμε ελαφρά, αλλά όχι πολύ, για να μη γίνει πολύ ελαστική η ζύμη.
4.Τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
5.Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη έτσι ώστε να καλύψουμε μια ταρτιέρα μεγέθους 29 εκ. 6.Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο και την αφήνουμε για μία ώρα. Έτσι η ζύμη δεν μπαίνει με το ψήσιμο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
7.Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι. Καλύπτουμε την τάρτα με αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε μέσα φασόλια/ρεβίθια/ρύζι και την ψήνουμε για 20 λεπτά.
8.Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
9.Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
10.Προετοιμάζουμε τα πράσα.
Τα πλένουμε καλά, αφαιρούμε και πετάμε τα πράσινα μέρη και το χοντρό κάτω μέρος και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες
11.Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε δυο κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρουμε τα πράσα.
12.Ρίχνουμε και λίγο νεράκι και τα αφήνουμε να μαλακώσουν.
13.Προς το τέλος ρίχνουμε και το σύγκλινο ή το μπέικον.
14.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα πράσα με την τριμμένη φέτα.
15.Για πιο ιδιαίτερη γεύση, προσθέτουμε και τρίμμα φλούδας πορτοκαλιού.
16.Τα απλώνουμε σε ολόκληρη τη βάση της τάρτας ομοιόμορφα.
17. Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και τα ρίχνουμε επάνω στη γέμιση ώστε να την καλύψουν ολόκληρη.
18.Τρίβουμε τη γραβιέρα από πάνω και ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Tips
Σερβίρεται σαν ορεκτικό ή με μια πράσινη σαλάτα σαν ελαφρή γεύμα. Χρησιμοποιήστε φόρμα για ταρτάκια για finger-food μπουφέ.
Προέλευση:
Κατηγορία: