Τουρκικός μπακλαβάς
Δημοσιέυτηκε: Mon, 09/01/2003 - 00:00 || Ενημερώθηκε: Fri, 01/05/2018 - 12:46
Χωρίς πολλά λόγια, το υπέροχο σιροπιαστό γλυκό του ταψιού που μοιραζόμαστε, χωρίς να ανταγωνιζόμαστε με τη γείτονα. Σερβίρουμε με δυνατό τουρκικό καφέ και αποξηραμένα βερίκοκα για ένα θεσπέσιο επιδόρπιο.
Συστατικά:
1 πακέτο φύλλα ζύμης για μπακλαβά
500 γρ. βούτυρο
500 γρ. φυστίκια αιγίνης ανάλατα καβουρδισμένα
1 φλ. ζάχαρη άσπρη
1/4 κ.γλ. τριμμένη κανέλα
1/4 κ.γλ. τριμμένο γαρίφαλο.
για το σιρόπι
1 φλ. νερό
2 φλ. ζάχαρη
2 κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
2 κ.γλ κανέλα ή 2 μπαστουνάκια κανέλας
Οδηγίες:
Τρίβουμε τα φυστίκια σε γουδί σε χοντροκομμένα κομάτάκια και τα ανακατεύουμε με την ζάχαρη, τριμμένη κανέλα και 1/4 κ.γλ. τριμμένο γαρίφαλο.
Λιώνουμε το βούτυρο.
Κόβουμε τα φύλλα στη μέση, ώστε κάθε φύλλο να χωράει στο ταψί.
Αλείφουμε πολύ καλά το ταψί και στα πλάγια με βούτυρο.
Τοποθετούμε τα φύλλα, ένα κάθε φορά στο ταψί.
Απλώνουμε μια γερή ποσότητα βουτύρου σε κάθε φύλλο καθώς τοποθετούμε στο ταψί.
Κάθε 6 με 8 φύλλα απλώνουμε μια στρώση του μείγματος από τα φυστίκια.
Συνεχίζουμε να στρώνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Περιχύνουμε το υπόλοιπο βούτυρο πάνω στον μπακλαβά.
Με ένα αιχμηρό μαχαίρι κόψτε τον μπακλαβά διαγωνίως ώστε να βγουν τα κομμάτια σε σχήμα διαμαντιού.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180.
Ψήνουμε τον μπακλαβά για 40 με 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και σιγοβράζουμε για 10-20 λεπτά
Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι στον κρύο μπακλαβά και αφήνουμε να κρυώσει.
Tips
Το μυστικό για καλό αφράτο μπακλαβά είναι η επάλειψη κάθε φύλλου με αρκετό βούτυρο ώστε να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο:
Κύριο συστατικό:
Ειδικές κατηγορίες: