Σταφύλι Σουλτανίνα γλυκό του κουταλιού
Η σουλτανίνα είναι το πιο εύκολο φρούτο για να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού. Ούτε κουκούτσια έχει να μας παιδεύουν όπως το βύσσινο ή το κεράσι, ούτε κόψιμο θέλει όπως το κυδώνι. Είναι το τέλειο γλυκό για τις τεμπέλες νοικοκυρές.
Συστατικά:
2 κιλά μεγάλες ρώγες από σταφύλι σταφίδα
1 κιλά ζάχαρη
χυμός ενός λεμονιού
1 κουταλάκια του γλυκού essence βανίλιας Μαγαδασκάρης
2-3 κλαράκια αρμπαρόριζας
100 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα
Οδηγίες:
Ο γενικός κανόνας αναλογιών που ισχύει εδώ είναι 1 μέρος ζάχαρη, 2 μέρη φρούτου.
Ταιριάζει απίστευτα πολύ με πρόβειο γιαούρτι.
Εγώ το αρωματίζω με αρμπαρόριζα και βανίλια Μαγαδασκάρης αλλά εσείς μπορεί να βάλετε μέσα ό,τι τραβάει η ψυχή σας.
Από μαστίχα κοπανισμένη μέχρι χυμό μοσχολέμονου.
Είναι από τις συνταγές που εμένα μου αρέσει να τις κρατώ κλασσικές.
Έτσι αναπολώ τα παιδικά μου χρόνια και την αγκαλιά της γιαγιάς μου. Έσείς κάντε ό,τι σας έρθει στο κεφάλι.
Τη στιγμή που σταματάμε να πειραματιζόμαστε, θα έχουμε πάψει να είμαστε μάγειρες με ανησυχίες, κι αυτό δεν το θέλουμε!
Βάζουμε τις ρώγες μέσα σε μεγάλη και ψηλή κατσαρόλα και τις αφήνουμε για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά να βγάλουν τα ζουμάκια τους ανακατεύοντας συχνά.
Σβήνουμε το μάτι, ρίχνουμε από πάνω την ζάχαρη να καλυφτούν οι ρώγες, σκεπάζουμε κι αφήνουμε ολοβραδίς να ποτίσει.
Την άλλη μέρα βράζουμε, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει, έως ότου το γλυκό δέσει.
Μην ξεχνάτε ότι το καλύτερο εργαλείο για να ξέρουμε αν έχει δέσει το σιρόπι είναι το ηλεκτρονικό βυθιζόμενο θερμόμετρο!
Μόλις γράψει 105-106 βαθμούς έτοιμο το σιρόπι!
Αφήστε τα τεστ - τύπου πιατάκι και άλλα.
Εδώ εγώ την θέλω την πρόοδο της επιστήμης και θα την εκτιμούσε και η γιαγιάκα μου!
Προσθέτουμε προς το τέλος την αρμπαρόριζα, την βανίλια, τα αμύγδαλα και τον χυμό λεμονιού.
Όταν κάπως κρυώσει, τοποθετούμε το γλυκό σε στεγνά αποστειρωμένα βαζάκια.