Βελουτέ αρακά
Μια σούπα που μπορεί να γίνει με κατεψυγμένο αρακά, αλλά αν την κάνετε με τον ολόφρεσκο αρακά της άνοιξης, η γεύση πραγματικά θα είναι διαφορετική.
Συστατικά:
600 γρ. αρακάς κατεψυγμένος ή φρέσκος
1 κρεμμύδι, καθαρισμένο πολτοποιημένο
1 μεγάλο πράσο (το λευκό μέρος), σε μεσαίου πάχους ροδέλες
3 κ.σ. φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
1/4 κ.κ ζάχαρη
80 ml κρέμα γάλακτος
4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
σύγκλινο Πελοποννήσου σε κομματάκια
αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά στο λάδι το κρεμμύδι και το πράσο.
Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε 2 λίτρα νερό, και μόλις η σούπα πάρει βράση, σκεπάζουμε και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τον αρακά, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο.
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς.
Ομογενοποιούμε στο μπλέντερ, κι αν η σούπα είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με βραστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 1-2 βράσεις.
Προσθέτουμε την κρέμα και μόλις ζεσταθεί, διορθώνουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε αμέσως.