BACK

Σατωμπριάν ο βασιλιάς του γιορτινού τραπεζιου

Ο βασιλιάς του γιορτινού τραπεζιού είναι σαφώς αυτό το καταπληκτικό ζουμερο μοσχαρίσιο φιλέτο Σατωμπριάν.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3 (14 votes)

Συστατικά:

1 Kg.  μοσχαρίσιο φιλέτο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο

1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο

1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι

1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο

Οδηγίες:

Ξεκινάμε με την αγορά του κρέατος και ζητάμε από τον χασάπη μας να μας το καθαρίσει καλά και να μας κόψει το κεντρικό κομμάτι του φιλέτου.

Αυτό το κεντρικό κομμάτι έχει αποκτήσει την ονομασία Σατωμπριάν "Chateaubriant"

 

Βγάζουμε το κρέας μία ώρα πριν από το ψήσιμο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Απλώνουμε το ελαιόλαδο επάνω στο κρέας και αλατοπιπερώνουμε καλά από όλες τις μεριές.

Βάζουμε ένα τηγάνι με μεταλλικό χερούλι να κάψει καλά.

Αν δεν έχετε τότε θα χρειαστείτε και ένα μικρό ταψάκι για τον φούρνο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.

Μόλις κάψει το τηγάνι βάζουμε το κρέας, το κλαδάκι από το δεντρολίβανο και το θυμάρι, προσθέτουμε το ολόκληρο κεφάλι του σκόρδου κομμένο στην μέση  και το αφήνουμε για ένα με δύο λεπτά από την κάθε μεριά να θωρακιστεί και να πάρει  ένα χρυσο-καφέ χρώμα.

Προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει περιχύνουμε το κρέας γυρνώντας το για ένα δύο λεπτά ακόμα.

Εάν το τηγάνι μας έχει μεταλλικό χερούλι το βάζουμε στον φούρνο για 30 με 35 λεπτά περίπου για να πάρουμε ένα φιλέτο ψημένο medium.

 

Βγάζουμε από τον φούρνο τοποθετούμε το κρέας μας σε ένα ξύλο κοπής το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να"ξεκουραστεί" για είκοσι λεπτά περίπου, για να αποροφήσει τους χυμούς του.

 

Τα μυστικά για το σωστό ψήσιμο του φιλέτου και γενικά όλων των κρεάτων είναι το πιο βασικό για να έχετε ένα καλοψημένο και ζουμερό αποτέλεσμα.

Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι οι χρόνοι ψησίματος είναι συνδεδεμένοι με το βάρος του κρέατος.

Να υπολογίζετε πάντα ότι χρειάζονται περίπου 20 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου για 500 γρ. βάρους, για ψήσιμο medium.

 

Μετά την διαδικασία της "ξεκούρασης" κόβουμε με το καλύτερό μας μαχαίρι λεπτές φέτες και τις συνοδεύουμε με μία σαλάτα ή ακόμα και πατάτες φούρνου με δενδρολίβανο.

Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: