Στα τέλη των 90s κάθε νέος που μεγάλωσε στην Δυτική πλευρά της Αθήνας, εκεί πέρα από το ποτάμι, το Σαββατοβραδό του το περνούσε στην πλατεία Μπουρναζίου. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ραντεβού δίναμε στα Goody’s για να ξεκινήσουμε την, αρκετές φορές, αποτυχημένη έξοδο. Ήμασταν μικροί, στα “Κο-Κο-Κο”, τρώγαμε πόρτα οπότε βολευόμασταν με το Goody’s ή το Mac της περιοχής. “Ένα τσιζ με τυρί-πίκλες-κέτσαπ και πατάτες”. Κάπως έτσι ήταν η ιστορία και λέγαμε ευχαριστώ. Δεν ξέραμε τίποτα από φαγητό, απλά να πούμε αστεία θέλαμε και να μιλήσουμε με κορίτσια.
Οι εποχές πέρασαν, τα Wendy’s έβαλαν λουκέτο (μεγάλη στενοχώρια με αυτό), το μπέργκερ μπήκε στα μενού κάθε εστιατορίου που θέλει να είναι in και να συμβαδίζει με την εποχή του. Μπορεί να μην έχουμε την food κουλτούρα της Νέας Υόρκης ή του Λονδίνου αλλά και πάλι το επίπεδο σε πολλά αθηναϊκά μαγαζιά είναι υψηλό. Η φάση γκουρμέ (που μπήκε και στα μπέργκερ πριν λίγα χρόνια) δεν έχει τελειώσει ακόμα και η αλήθεια είναι ότι πανεύκολα βρίσκεις διάφορα με κατσικίσιο τυρί, κάποια με μανιτάρια portobello και σως από μέλι κι αμύγδαλα. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ο φρέσκος μοσχαρίσιος κιμάς. Σε κάποια βάζουν μπαχαρικά, σε άλλα όχι. Όπως και να έχει πήγαμε και δοκιμάσαμε μερικά από τα καλύτερα της Αθήνας.
Τhe Burger Joint στο Ψυχικό και στη Γλυφάδα για όσους θέλουν κάτι ελαφρύ
Το καταπληκτικό burger UMAMI του Burger Joint
Στο κέντρο της Γλυφάδας κοντά στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής θα βρείτε μπέργκερ που θυμίζουν Νέα Υόρκη. Στο Burger Joint (πριν λίγο καιρό απέκτησε αδερφάκι στο Ψυχικό) το κρέας (και εκεί) δεν έχει μπαχαρικά, είναι της ποικιλίας Black Angus και εισάγεται από την Αυστραλία και την Αμερική “γιατί εκεί είχε καουμπόιδες και αυτοί ξέρουν”. Τα υλικά είναι φρέσκα, τα μπέργκερ τα πλάθουν οι ίδιοι, οι σως ετοιμάζονται εκεί, τα τυριά είναι επώνυμα και κατεψυγμένη πατάτα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Λεπτοκομμένη στο χέρι ναι, όχι προκάτ. Το αποτέλεσμα είναι υπέροχο με δεμένη γεύση και το Umami που δοκιμάσαμε είχε κατσικίσιο τυρί, μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και μαγιονέζα τρούφας. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, πέρα από τη γεύση, ήταν το ότι το μπέργκερ δεν ήταν καθόλου βαρύ αφού το κρέας δεν είχε λίπη ή διογκωτικά. Πολύ ωραίο επίσης το Hangover Burger με τσένταρ, μπέικον, ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι, τηγανητό αυγό και spicy μαγιονέζα.
The Burger Joint Φοίβης: 17, Γλυφάδα, 210 8940260
Μπαρ Μπεε Κιου στον Πειραιά για σωστό ψήσιμο στα κάρβουνα
Burger με αυγό τηγανητό και κριτσανιστή πατάτα στο Μπαρ Μπεε Κιου
Στο κέντρο του Πειραιά σε ένα στενό λίγο μετά το δημαρχείο είναι το Μπαρ Μπεε Κιου. Ξεκίνησε ως μπριζολάδικο, στην αρχή είχε τέσσερα-πέντε μπέργκερ στον κατάλογο και ο Μιχάλης Μαντζουράνης, ιδιοκτήτης του μαγαζιού, αγόραζε καθημερινά δέκα ψωμάκια από το φούρνο για να εξυπηρετήσει τον κόσμο. Και ξαφνικά γίνεται το μπαμ, όλοι ζητάνε “το μπλε του μπέικον” και πλέον δίνει 60 κιλά κιμά τα Π/Σ/Κ μόνο για μπέργκερ. Στο μαγαζί του τα ονομάζει μπιφτεκόψωμα, τα φτιάχνει στα κάρβουνα “γιατί εκεί παίρνουν γεύση, φεύγουν τα λίπη και παραμένει το σωστό κρέας που δεν κάθεται βαρύ στο στομάχι”. Οι μερίδες παραείναι γενναιόδωρες, οι πατάτες φρέσκες πασπαλισμένες με πάπρικα και χοντρό αλάτι. Δοκιμάσαμε το μπιφτεκόψωμο του Γενναίου με δύο μπιφτέκια από φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, διπλό τυρί ένταμ, διπλό καπνιστό μπέικον, τηγανητό αυγό, τομάτα, γαλλική, σαλάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια, σπιτική κόκκινη σάλτσα, μουστάρδα και μαγιονέζα. Ακόμα αξίζει κανείς να δοκιμάσει τον Βελζεβούλη με τυρί ένταμ, ντομάτα, γαλλική σαλάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και την καυτερή σάλτσα που είναι από τα χιτάκια του μαγαζιού. Σε άλλα νέα προετοιμάζουν την άφιξη του “Πατέρα του Γενναίου” που θα έχει τέσσερα μπιφτέκια συνολικού βάρους 800 γρ. κιμά και έχει ήδη κανονιστεί συμφωνία με Ιρλανδία για την εισαγωγή κρέατος Angus.
Μπαρ Μπεε Κιου: Φρεαττύδος 13, Πειραιάς, 210 4518129
Kozi’s στα Μελίσσια – για ορίτζιναλ νοτιοαφρικάνικο burger
O Kωνσταντίνος Τζάνος, ιδρυτής του ΚΟΖ'S έχει πάθος με το ψήσιμο
Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Εκεί το όνομα του είναι πολύ μεγάλο και δύσκολο στην προφορά οπότε του το μίκρυναν σε Kozi. Έτσι βάπτισε το μαγαζί του Kozi και κατάφερε να επιτύχει το γνωστό success μπέργκερ story των Β.Π. αφού για να βρεις να κάτσεις, ειδικά τα Π/Σ/Κ, πρέπει να κάνεις τάμα στη μνήμη του Μαντέλα. Ξεκίνησε σαν μπριζολάδικο αλλά τη μέρα που το ομώνυμο μπέργκερ μπήκε στον κατάλογο έγινε χαμός. Σπεσιαλιτέ, λοιπόν, το Kozi’s που έχει μπιφτέκι γεμιστό με μοτσαρέλα, ντομάτα, μαγιονέζα, κρεμμύδι, κέτσαπ και νοτιαφρικάνικα μπαχαρικά από πάνω. Τον κιμά τον ζυμώνει η μητέρα του και δεν έχει ίχνη λιπαρότητας. Το πολύ ευγενικό και νεαρό προσωπικό φορά t-shirts που γράφουν “The sons of lions are always lions” και δουλεύει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή χωρίς φωνές κι εκνευρισμό και με το που κάτσεις στο τραπέζι σε κερνούν σφηνάκια οινόμελο. Τα μπέργκερ είναι λαχταριστά, ο τρόπος σερβιρίσματος είναι γκράντε και όταν το επισκεφθείτε (εκτός από το Kozi’s) δοκιμάστε το Mala Mala με μπιφτέκι κοτόπουλου στη σχάρα με μπέικον, μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι, μαγιονέζα και σπιτική honey mustard σως.
Κοzi’s: Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 210 8101584
Στο Νixon στο κέντρο της Αθήνας
burger με μαρμελάδα σερβίρεται για brunch
Στο Nixon, στον Κεραμεικό, ο Marko Rossi φτιάχνει τρία μπέργκερ που συνδυάζουν το street food με τον γκουρμέ καθωσπρεπισμό. Το Νixon με τυρί, μπέικον, καραμελωμένα κρεμμύδια σε μπαλσάμικο, το Classic με τσένταρ, ντομάτα, κρεμμύδι, γλυκιές πίκλες παραγωγής του και το Turkey με τυρί comte και την εξαιρετική μαρμελάδα cranberry που δένει υπέροχα, όλα αυτά σερβιρισμένα με φρεσκοκομμένες πατάτες. Να τα δοκιμάσετε και τα τρία για να γλείφετε μετά τα δάχτυλα σας.
Νixon Bar: Αγησιλάου 61, Αθήνα, 210 3462077
Τα βρήκε, τα δοκίμασε και τα παρουσιάζει ο Θοδωρής Κανελλόπουλος στο popaganda