Με αυτά τα λόγια η Δώρα Παρίση μας προτρέπει να δοκιμάσουμε τις συνταγές για φαγητά και γλυκά που μας παραθέτει στο βιβλίο της «Γεύσεις Αιγαίου» (Τοπίο, 1998). Συνταγές από τη Λέσβο, αλλά και ολόκληρο το βόρειο Αιγαίο -εφόσον έχουν τις ρίζες τους στα παράλια της Μ. Ασίας, μεταφέρθηκαν στα νησιά από τους πρόσφυγες και εμπλουτίστηκαν από τις ντόπιες γευστικές συνήθειες:
κισκιέκ, αρνί με γιαούρτι, βοδινό με κυδώνια, αρνί γεμιστό Μυτιληνιό, τραχανάς, κουκιά "παντρεμένα", μπαρμπούνια γεμιστά, αστακός κρεμμυδάτος, χαΐμαγλιά, ρετσέλι, γκιουσλεμέδες, μελομακάρονα "μεθυσμένα", είναι μερικές από τις παραδοσιακές συνταγές. Αλλά στο βιβλίο υπάρχουν και συνταγές διαδεδομένες στην υπόλοιπη Ελλάδα που όμως δίνονται εδώ με τον ιδιαίτερο τρόπο που ετοιμάζονται στη Λέσβο.
Το βιβλίο, εκτός από τις γεύσεις των φαγητών, προσφέρει και "οπτικές" γεύσεις του νησιού που είναι πατρίδα τόσο της συγγραφέως όσο και του εκδότη Δημήτρη Ταλιάνη. Έτσι, σπάνιες εικόνες-τοιχογραφίες από εσωτερικά αρχοντικών της Λέσβου, παραδοσιακά κεραμικά, εργόχειρα, πίνακες του Θεόφιλου, τοπία του νησιού, συνοδεύουν τις συνταγές και κάνουν την ετοιμασία των φαγητών ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι...
Το βιβλίο κυκλοφορεί και σε Αγγλική γλώσσα, σε μετάφραση των Cox & Solman με τίτλο "Tastes of the Aegean".
Γεύσεις Αιγαίου
"Η μαγειρική είναι μια τέχνη που χρειάζεται φαντασία και πολλή αγάπη. Πάρα πολλή αγάπη. Δεν πρέπει να γίνεται σαν αγγαρεία. Με λίγα καλά υλικά και με λιγότερο χρόνο από όσο θα χρειαζόμασταν για να αγοράσουμε κάτι έτοιμο, μπορούμε να φτιάξουμε ένα νόστιμο, απλό πιάτο στο σπίτι μας."
Προέλευση:
Κατηγορία: