Ο μεγάλος κύριος της υψηλής γαστρονομίας αποδίδει στο πιο εύθραυστο τρόφιμο απ’ όλα την τιμή που του αξίζει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, με σεπτή ταπεινότητα δηλώνει: «Όταν κρατάω ένα αβγό στο χέρι μου, νιώθω ότι αντιπροσωπεύει την εικόνα του σύμπαντος, αφυπνίζει και εντείνει το σεβασμό μου για τη ζωή». Μμμ… μήπως σας περνάει από το μυαλό η θεωρία της συμπαντικής ομορφιάς μέσα από την απλότητα των γραμμών όπως την εκθείασε ο Constantin Brancusi; Μπράβο, μπράβο!
Από την Ιωάννα Παπαδοπούλου
130 συνταγές που αναδεικνύουν πόσο δημιουργικά αποτελέσματα έχει αυτό που κρύβεται μέσα στο οβάλ σχήμα. Ακόμα και το βρασμένο αβγό -ελαφρώς (a la coque), μελάτο (mollets) ή σφιχτό (durs)- δημιουργεί απολαύσεις… ηδονικές: με καραμέλα βανίλιας και μπριος, σε φωλιές ντομάτας με τραγανό αγγούρι, γεμιστό με μύδια…
Προσοχή! Μην αποκαρδιωθείτε αν, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου, αναθεωρήσετε πως ξέρετε να τηγανίσετε αβγά μάτια… Χαρείτε τον ωραίο τρόπο γραφής, τις πλούσιες εικόνες του και μετά επιδοθείτε στη σάλτσα ολλανδέζ, στα αβγά μπενεντίκτ, το σουφλέ λεμόνι κ.ά.
Κλασικές συνταγές σε νέα, μοντέρνα διάσταση, που αξιοποιούν όλες τις μεθόδους μαγειρέματος του αβγού - από το βράσιμο, το τηγάνισμα, το ποσάρισμα, τα en cocotte και τα σκραμπλ ώς τη δημιουργία της τέλειας ομελέτας, κρέπας, μαρέγκας, κρέμας και σουφλέ.
Και βεβαίως, τα ράφια της βιβλιοθήκης σας θα έχουν έναν τίτλο βιβλίου από έναν άνθρωπο που φαίνεται να έχει το άγγιγμα του Μίδα… Όποιο εστιατόριο κι αν άνοιξε βραβεύθηκε με Michelin. Το Le Gavroche είναι το πρώτο εστιατόριο επί βρετανικού εδάφους που κέρδισε τα πολυπόθητα αστεράκια, ενώ το The Waterside Inn στο Berkshire αξιολογείται με 3 αστέρια Michelin εδώ και 21 χρόνια. Αξιοζήλευτα! Η επιρροή του (καθώς και του αδελφού του Albert) ως σεφ αναγνωρίστηκε από τον εγχώριο Τύπο ως η μεγαλύτερη επί των συναδέλφων του στη χώρα που έδρασε. Σίγουρα, όχι τυχαία…
Εκδόσεις Les Livres du Tourisme